Flytter for å være med på diplomatisk satsing i Ukraina

Sigbjørn Litland (32) utdanner seg til diplomat, og har fått litt av en "praksisplass". I neste uke reiser han med kone og barn for å være med på Norges diplomatiske storsatsing i konfliktfylte Ukraina.

Flytter til Ukraina

flytter: Sigbjørn Litland og Hilde Drevsjømo flytter til en kontrastfylt hverdag i Kiev.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Da Utenriksdepartementet sa at de ønsket å sende tryslingen Sigbjørn Litland til Ukraina, måtte UD-aspiranten gjøre et valg. Ikke bare for seg selv, men også for kona, Hilde Drevsjømoen fra Engerdal, og lille Agnes på åtte måneder.

At Sigbjørn drar til Ukraina er ikke et tilfeldig valg for UD. Han har en mastergrad i Russland-studier, og snakker språket flytende, noe UD trenger.

Norge satser i Ukraina

UD-aspiranten blir en av seks norske diplomater på ambassaden i Kiev. Han skal jobbe med Norges diplomatiske satsing i Ukraina, der Norge har økt innsatsen fra 40 til 150 millioner kroner .

Sigbjørn skal sammen med de andre på ambassaden jobbe med styrking av landets demokrati, for rettighetene til seksuelle minoriteter, rettsikkerhet og anti-korrupsjon.

Urolighetene i Ukraina har vart siden president Viktor Janukovitsj ble avsatt i vinter, og konfliktene mellom ukrainere og prorussiske grupper gjør at det er utrygt i deler av regionen.

– Da jeg fikk beskjeden virket det veldig lenge til, og jeg levde i håpet om at det ville bli en løsning før vi dro. Men nå er det helt tydelig at det ikke kommer til å skje, sier tryslingen.

Vurderte å flytte etter

Nå pakkes koffertene i leiligheten i Oslo, men valget var ikke bare enkelt. Med en åtte måneder gammel datter å ta hensyn til, måtte det tenkes ekstra nøye gjennom hva som ville møte dem.

Selv med urolighetene i Ukraina sier Sigbjørn at familien aldri vurderte å bli værende hjemme og la være å flytte til Ukraina. Men det vil ikke kona Hilde si seg helt enig i.

– Jeg hadde ikke lyst til å dra med Agnes om urolighetene skulle øke, så da vurderte vi om Sigbjørn skulle dra alene og vi komme etter på et senere tidspunkt, sier Hilde.

Men til slutt ble det enighet om at familien på tre skulle reise sammen. Nå går dagene med på å pakke ned leiligheten i Oslo, og Hilde bruker også tid på å øve på russisk.

Beroliget av besøk i Kiev

Det var et besøk i Kiev som førte til at både Sigbjørn og Hilde følte at det var trygt å flytte familien til Ukraina allikevel. Leiligheten de skal bo i ligger like ved ambassaden hvor Sigbjørn skal jobbe.

En rolig park ligger også i umiddelbar nærhet til leiligheten i Kiev. Hilde sier hun ble beroliget etter besøket i den ukrainske hovedstaden.

– Der går hverdagen sin gang og jeg følte meg trygg. Man merker ingenting av urolighetene som pågår lenger øst, forklarer hun.

Har tatt kanapé-kurs

Det er en ny hverdag som venter Hilde i Ukraina. Hun blir ambassadefrue og forlater jobben i Jernbaneverket for å skoleres i sin nye rolle.

– Jeg har vært på kurs hvor jeg har lært å lage kanapeer, hvordan man skal gå og hva man skal ha på seg, sier Hilde, som satser på å få seg en annen jobb etter hvert.

Sigbjørn skal jobbe med fem andre nordmenn på den norske ambassaden og får oppgaver innenfor blant annet rettssikkerhet og demokratisering. Paret har fått mange tilbakemeldinger fra venner og kjente etter at det ble kjent hvor de skal flytte.

– Reaksjonene har vært blandet. Noen synes det er spennende, men mange hjemme i Trysil synes at vi burde la være å dra. Men om andre folk bor der, må det kunne være greit for oss også, sier Sigbjørn

Dessuten forsikrer paret at det uansett ikke så langt hjem igjen.