Unge bønder spent på Frp-oppgjøret

– Jeg er spent, for nå er det jo ny regjering, sier 18 år gamle Johan Stubbsjøen Storås. Han vil ta over familiens småbruk med sau på Tynset, men lurer på hvilke rammebetingelser Frp vil gi.

Johan Stubbsjøen Storås

Johan Stubbsjøen Storås vil ta over familiens småbruk på Tynset.

Foto: Bjørn Opsahl

– Det jeg er mest spent på, er hvordan de skal ivareta fjellandbruket og distriktspolitikken, sier Johan Stubbsjøen Storås.

Han går andre året på naturbruk på Storsteigen videregående skole i Alvdal. Familiens småbruk, som han gjerne vil overta, er i Lonåsen i Tynset.

18 år gamle Solveig Ryhaug spør seg om det samme. Også hun går på Storsteigen, og også hun vil ta over familiegården med mjølkekyr og sau i Folldal.

Unge bønder og elever på Storsteigen videregående skole møtte Frp-statsråd Hanne Maren Blåfjelldal. De er spente på jordbruksoppgjøret med ny regjering.

Hør hva de unge bøndene håper for framtida. Reporter: Arne Trolldalen. Foto/redigering: Bjørn Opsahl.

De unge bøndene er spesielt spent på Frps tanker om effektivisering og store produksjoner. Det vet de ikke om vil passe for dem i fjellregionen.

– Vi kan ikke ha veldig store bruk her. Vi er nødt til å drive litt smått. Så jeg håper det er ei framtid i det. Spesielt seterdrift er det veldig gode muligheter for her, sier Solveig Ryhaug.

Landbrukstime med Frp

I går fikk de to, og alle de andre i klassa på Storsteigen, mulighet til å spørre Frps statssekretær i landbruksdepartementet om nettopp disse tingene. Hanne Maren Blåfjelldal var på besøk og inviterte til landbrukstime.

Hanne Maren Blåfjelldal

Statssekretær i landbruksdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal (Frp) møtte elevene på naturbruk på Storsteigen til prat om framtidas jordbrukspolitikk.

Foto: Bjørn Opsahl

– Jeg syns alltid det er veldig givende å møte elever. Det er befriende å møte dem direkte, i stedet for å bli fortalt av voksne hva de voksne mener ungdommene mener, sier Blåfjelldal.

Så hun noterte flittig, i tillegg til både å spørre og svare selv. De unge elevene og bøndene ville vite mer om hva Frp tenker om effektivisering, distriktspolitikk, rovdyr, økonomi og dieselavgift, for å nevne noe.

– Det skurrer litt

Etter timen, var både Solveig Ryhaug og Johan Stubbsjøen Storås egentlig like spente.

– Joa, jeg fikk svar på det jeg ville. Men akkurat det med rovdyrspørsmålet sa hun at det vil ta litt tid før noe skjer. Og der er jeg enig med Myki (bondelagsleder Einar Myki) i at det bør skje noe snart. Det tar for lang tid, sier Johan Stubbsjøen Storås.

Han mener det sier sitt, at bønder rekker å avvikle og slutte før det skjer noe.

Solveig Ryhaug synes statssekretæren sendte ut litt blandede meldinger.

– Det som skurrer litt, er at hun sier produksjonen går opp selv om antall bønder går ned. Da hører vi at det blir sentralisering med noen store bruk og noen få bønder som produserer mye. Samtidig sa hun at de er for distriktslandbruk også ... men, ja, det er jo to forskjellige ting, sier Solveig tankefullt.

Nødt til å ha flere jobber?

Både hun og Johan håper det blir god nok lønnsomhet til å drive småbrukene i Tynset og i Folldal omtrent som i dag. Men de tenker også at de kanskje må ha

Einar Myki og unge bønder

Leder i Hedmark bondelag, Einar Myki, deler ut bondecaps til Storsteigen-elevene.

Foto: Bjørn Opsahl

en annen jobb ved siden av.

– Jeg vil ta høyere utdanning og ha en annen jobb, så jeg ikke blir sittende fast i jordbruket. Men så vil jeg gjerne overta gården og da vil jeg helst drive kun med det, sier Solveig Ryhaug.

Johan Stubbsjøen Storås sin plan er å overta gården på Lonåsen og drive med sau som i dag, men han tror han kommer til å ha en annen jobb ved siden av.

– Jeg håper ting blir som i dag. At det ikke blir noen store sentraliseringer og vanskeligere å drive i fjellregionen, sier han.

Første gang med Frp-statsråd

I morgen legger regjeringen fram sitt forslag til jordbruksavtale. For første gang skal en Frp-statsråd forhandle med bøndene om jordbruksoppgjøret. Det gjør det ekstra spennende.

I Rogaland har bøndene bestemt seg for å. gi Sylvi Listhaug en sjangse

– Vi vet hva både Høyre og Frp har vist i sine landbruksmeldinger tidligere. Høyre vil ha kutt i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner, mens Frp vil kutte opp mot 6,5 milliarder. Det er en regjering vi ikke har forhandlet med tidligere, så det blir nok ekstra spennende, sier bondelagsleder Ola Andreas Byrkjedal i Rogaland.