Ungdoms-OL for dummies

Om en uke vekkes gamle arenaer til live og utøvere fra hele verden står atter en gang på startstreken på Lillehammer, men hva er egentlig dette ungdoms-OL?

OL-ilden kommer til Trondheim.

OL-STEMNING: Her kommer OL-ilden til Trondheim, i fakkelstafetten som har gått landet rundt for å ende opp på Lillehammer 12.02.16.

Foto: Cathrine Dokken, Lillehammer 2016

12. februar 1994: Lufta står nesten stille når den mørke kveldshimmelen omslutter Lysgårdsbakken hoppanlegg på Lillehammer. 30.000 personer kledd i hvite ponchoer vender blikket mot kronprins Haakon, der han beveger seg mot fakkelen med OL-ilden. Verden over sitter millioner av mennesker klistret til tv-skjermen denne kvelden, for å overvære det som seinere skal omtales som «the best Olympic Winter Games, ever».

Februar 2016: 22 år seinere vil arenaen være den samme, TV-kameraene stilles inn mot en ny åpningsseremoni med IOC-stempel og også denne gangen vil det være rojal representasjon under tenninga av den olympiske ilden. Men mye er annerledes.

Andreas Stjernen under trening før WCLHMR2015

SAMME ARENA: Hopputøverne skal sette utfor i Lysgårdsbakken, samme bakken som ble bygget til OL '94.

Foto: Gisle Johnsen / Lillehammer 2015

1. «Back to basics»

Tanken bak ungdoms-OL var å vende tilbake til de mer grunnleggende prinsippene bak de olympiske lekene. Tidligere IOC-president Jacques Rogge tok initiativet til lekene (Youth Olympic Games), som var bygget på en ide av østerrikeren Johann Rosenzopf, og det ble vedtatt av IOC i 2007.

I 10 dager vil 1.100 unge utøvere (15-18 år) fra 71 nasjoner konkurrere i 70 ulike medaljeøvelser. Arenaene er lokalisert på Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Øyer og Oslo (se kart nederst i saken).

Arrangementet på Lillehammer er det fjerde i rekken så langt, de første lekene ble arrangert i Singapore i 2010, deretter i Innsbruck i 2012 og sist i Nanjing i 2014. I likhet med de ordinære lekene, arrangeres det vinter- og sommerleker annethvert år.

Visjonen er å inspirere ungdom verden over til å delta i idrett, leve sunt og etterleve de olympiske verdier; som blant annet å vise solidaritet og utøve fair play.

Lillehammer 2016

2. Tredelt arrangement

Det er ikke til å komme bort ifra at olympiske leker er synonymt med idrett. Men ungdoms-OL handler også om mer enn idrettsprestasjoner og idrettsglede. Kultur og læring vil også sentralt i lekene.

De dagene utøverne ikke selv konkurrerer, skal de ta del i et omfattende kultur- og læringsprogram, som har fått navnet «Learn and Share». De skal blant annet delta på samlinger som fokuserer på temaer som helse, digitale medier og sosialt ansvar. Utøverne vil også møte erfarne idrettsutøvere som nylig har avsluttet karrierene sine, som Tora Berger og Anette Sagen.

Nico & Vinz, Aurora, Matoma og Sondre Justad med mange flere skal holde det musikalske nivået oppe i ti dager. I tillegg vil utendørsvisninger av filmer og ulike foredrag fylle programmet, som har fått navnet «Sjoggfest».

3. Direkte på NRK

Også denne gangen vil du kunne se sportssendinger fra et OL på Lillehammer på NRK. Det vil bli daglige sendinger på radio og TV, og stadige oppdateringer på nett og i sosiale medier.

Benedicte, Abiel og Amir er programledere i «Ettermiddagen» på NRK mP3.

Amir Horori, Benedicte J. Hamnes og Abiel Tesfai er programledere for Ettermiddagen på mP3.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

I tillegg til den lokale dekningene, vil NRK mP3 sende programmet «Ettermiddagen på mP3» live fra sitt eget radiostudio på Stampesletta på Lillehammer mandag til fredag fra 14.00 til 17.00.

NRK Sporten vil hver dag sende ulike øvelser på NRK1 eller NRK3, i tillegg kommer også en oppsummeringssending fra «Sjoggpark» i Lillehammer sentrum mandag, tirsdag og onsdag mellom 17.50-18.45.

Sendeplan ungdoms-OL 2016

Dato:

Øvelse:

Sted:

Sending:

12.02

Åpningsseremoni

Lysgårdsbakken

NRK3 kl. 19.00-20.20

13.03

Langrennscross

Birkebeiner skistadion

NRK1 kl. 12.30-13.10

14.02

Skøyter - kortbane

Gjøvik olympiske fjellhall

NRK1 kl. 15.15-15.55

15.02

Snøbrettcross og skicross

Hafjell Freepark

NRK1 kl. 10.05-12.00 (snøbrett)
NRK1 kl. 13.55-16.00 (ski)

16.02

Kunstløp - isdans

Hamar OL-amfi

NRK1 kl.12.25-14.30
NRK1 kl. 14.55-17.35

17.02

Skiskyting - mixed stafett

Birkebeiner skistadion

NRK1 kl. 10.55-12.00

18.02

Ishockey - skills

Kristins Hall

NRK3 kl.19.55-22.20

19.02

Ski slopestyle og snøbrett slopestyle

Hafjell Freepark

NRK1 kl. 11.30-12.55 (ski kv.)
NRK1 kl. 15.45-16.55 (snøbrett m.)

20.02

Alpint - team event

Hafjell alpinanlegg

NRK1 kl. 15.30-16.25

21.02

Ishockey

Kristins Hall

NRK1 kl. 15.45-17.45

4. Nye øvelser

Ungdoms-OL gir IOC mulighet til å teste ut potensielle nye øvelser, lekene på Lillehammer er ikke noe unntak.

Eksempler på nye øvelser er monobob, det vil si bob med kun en person, langrennscross, der utøverne må forsere ulike hindre og individuell ferdighetskonkurranse i ishockey der seksten spillere fra like mange nasjoner konkurrerer individuelt i seks ulike greiner: Raskeste runde, presisjonsskyting, skøyteferdigheter, hardeste skudd, pasningspresisjon og puckkontroll.

Ungdommer på ski i en kulete langrennsløype

ANNERLEDES LANGRENN: Langrennscross er en av de nye øvelsene. Her fra en testrunde vinteren 2015.

Foto: Geir Randby / NRK

5. Forbildene

Tiril Sjåstad Christiansen, en av verdens beste freestyleutøvere, er ambassadør for lekene på Lillehammer, sammen med idrettsutøvere som Mads Zucarello Aasen, Lindsey Vonn, Maiken Caspersen Falla og Rune Velta med flere.

Tiril Sjåstad Christiansen

LÆRTE MYE: Freestyleutøver Tiril Sjåstad Christiansen er ambassadør og deltok selv i den første vinterutgaven av ungdoms-OL for fire år siden.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Hun sa ja til å være ambassadør fordi hun visste hvordan det var å være deltaker i lekene og ønsket å dele erfaringene hun fikk med seg med andre utøvere.

– Jeg fikk utrolig mye ut av å være med i Ungdoms-OL og lærte masse på kort tid. Der fikk vi en smakebit av hvordan det ville være å delta i et ekte OL. Jeg innså også at ikke alt handler om idretten. Vi lærte mer om utdanning, andre kulturer og ting som ikke hadde med idrett å gjøre i det hele tatt, sier Christiansen.

6. #Lillehammer2016

Ungdoms-OL på Lillehammer er det første OL som tar i bruk Snapchat som en kommunikasjonskanal.

Det kommer i tillegg til at tilstedeværelse på Instagram, Twitter og Facebook. Hundre dager før start, i november 2015, lanserte IOC en kampanje i sosiale medier, der målet var å involvere unge over hele verden.

Laster Twitter-innhold

7. Potensielt terrormål

Som ved andre arrangementer der mange mennesker samles på ett sted, vil det også være en mulig fare for at noen av arrangementene under ungdoms-OL kan rammes av terror. Men politiet har vurdert risikoen til å være liten.

– Det har aldri vært tryggere å være på Lillehammer i dette årtusenet enn det blir disse 14 dagene, uttalte Arne Hammersmark, visepolitimester i Innlandet politidistrikt, til NRK tidligere denne uka.

Det vil være bevæpnet politi på enkelte av arrangementene under ungdoms-OL opplyser Hammersmark, men ingen generell bevæpning.

8. Sjogg

Sjogg

GAUPE: Maskoten Sjogg er designet av Line Ansethmoen fra Lillehammer.

Foto: lillehammer2016.com

Dialektordet «sjogg», som betyr snø, går igjen flere steder i arrangementet, og er også navnet på maskoten for Lillehammer 2016. Sjogg er en blanding av et fantasidyr og en gaupe og ble til gjennom en internasjonal designkonkurranse i 2014. Line Ansethmoen fra arrangørbyen sendte inn sitt forslag til maskot og vant altså med kattedyret.

Laster kart, vennligst vent...

SPREDT UTOVER: De ulike øvelsene skal foregå på fem ulike steder.