Hopp til innhold

Ungdom er lei prestasjonspresset

Stadig flere ungdommer i 14–15 års alderen bytter organisert idrett med trening på et treningssenter. Årsaken er at det blir større fokus på konkurranse og prestasjoner i den organiserte idretten.

Trening

Mange treningssentre har tilbud til ungdom under 15 år. På Espern er det mange ungdommer som benytter seg av gruppetrening.

Foto: Frode Meskau / NRK

Musikken dundrer utover rommet og treneren roper energisk til en gjeng ungdommer som svetter og puster tungt, og gjør så godt de kan for å følge instruksene de får.

Vi er på treningssenteret Espern Aktivitetssenter i Hamar. Et av mange treningssentre som har et tilbud til barn fra 12 år.

Ingen konkurranse

Martin Haug Olaussen

Martin Haug Olaussen trives godt på treningssenter.

Foto: Frode Meskau / NRK

På dagens trening er det flest jenter, men det finnes også noen gutter blant gjengen som er med på treningsøkta med bootcamp.

– Det er morsomt å trene, så derfor begynte jeg her. Bootcamp og styrke er morsomt, men jeg liker også å være her fordi det er ingen konkurranse. Det er bare mot meg selv. Det er frivillig, du kan bestemme sjøl hvor hardt og når du vil trene, sier 13 år gamle Martin Haug Olaussen.

I 2011 la NOVA (Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) fram en undersøkelse som viser at stadig flere unge trener på treningssentre. I 1992 var det 16 prosent av ungdommen mellom 13 og 18 år som trente på et senter.

I 2010 var tallet økt til 32 prosent. Mange av disse ungdommene kommer fra organisert idrett, deriblant Haug Olaussen.

– Jeg har drevet med fotball, håndball og taekwondo, men sluttet. Dette er mye morsommere. Jeg sluttet med fotball og håndball, fordi det handler mye om konkurranse, og jeg var ikke spesielt god.

SE TV-REPORTASJE: Ungdom søker til treningssentrene:

Ungdom ned i 12-13-årsalderen dropper ut av idretten fordi alvoret starter tidlig. Det har ført til at treningssentrene nå satser mer på tilbud for ungdom under 15 år som gjerne vil trene uten å konkurrere.

Reporter Anne Kari Løberg/fotograf Frode Meskau

Slutter når det blir konkurransepreget

Forskning viser at flere barn begynner med organisert idrett tidligere enn før, men samtidig slutter de før. Antall aktive ungdommer halveres fra 13 år til 19 år.

De fleste som slutter er i 14–15 års alderen. Mange ungdommer sier at de sluttet da de begynte på videregående skole, andre sluttet fordi de vil ha bedre tid til venner og skolearbeid, andre fordi de har skader, mens mange slutter fordi det kreves for mye av den organiserte idretten.

Når ungdommene fyller 13 år så gjelder ikke lenger barneidrettsbestemmelsene.

– Det vil si at det ikke lenger er regler om at alle skal spille eller at man ikke skal toppe laget. Man får et mye tydeligere bilde av vinnere og tapere. Konkurransementaliteten slår inn, sier professor ved Høgskolen i Hedmark, Eivind Å. Skille.

Et godt alternativ

Og når konkurranse og prestasjon blir viktigere enn å ha det gøy, er det mange som slutter. Det er ikke like gøy å sitte på benken kamp etter kamp, mens de beste får spille. Dette gjør at stadig flere unge søker mot treningssentrene.

– Jeg har blant annet prøvd fotball og håndball, men det var ikke noe for meg. Jeg er ikke noe konkurransemenneske, men jeg liker å trene og da synes jeg Espern er et godt alternativ, forteller Johanne Gjønnes Østensen på 13 år.

Sammen med venninnen Iselin Holstad Borg trener hun fire ganger i uka på Espern. Her driver de blant annet med gruppetrening med yoga, styrke, spinning, bootcamp og intervaller.

– Jeg liker alt jeg driver med her. Det er gøy og variert trening.

Gruppetrening fenger

Beate Brannstorph

Beate Brannstorph får gode tilbakemelding fra ungdommene som trener på Espern.

Foto: Frode Meskau / NRK

Treningssenteret har hatt et tilbud for de ned mot 12 år i ni år. I utgangspunktet var det for å gi et tilbudet til hele familien.

– Men vi vet også at mange ungdommer i denne alderen faller fra organisert idrett, så da ville vi lage et tilbud som er all right for den aldersgruppa også for å holde de i aktivitet, sier gruppetreningsleder Beate H. Brannstorph til NRK.

Det er først og fremst gruppetrening som tilbys de unge.

– Det er omdiskutert når barn skal begynne å trene med vekter, men vi ser også at det er gruppetrening som tiltaler ungdommen.

Hun tror mange ungdommer søker til treningssentrene fordi det handler mer om treningsglede og mestring, enn prestering slik det ofte gjør i konkurranseidrett. Tilbakemeldingene de får fra ungdommene på treningssenteret er at dette er trening, ikke sport.

– Man kan selv velge når man vil trene, og man blir ikke målt mot andre, sier Brannstorph.

Motivasjon på godt og vondt

Eivind Skille

Eivind Skille ved Høgskolen i Hedmark mener man må gi tilbud til ungdom som vil satse og de som vil være med for å ha det gøy.

Foto: Frode Meskau / NRK

Men noen liker å bli målt mot andre. Liker å være best, og liker å konkurrere. Konkurransemomentet gjør organisert idrett vanskelig, mener professor Skille.

– Den motivasjonen som får noen til å fortsette, altså konkurransen, er den motivasjonen som får andre til å slutte. Man må gi et differensiert tilbud slik at man både kan gi et tilbud til de som vil satse og til de som vil være med fordi de vil ha det litt artig, sier Skille.

Men er det et problem at ungdom slutter så tidlig med organisert idrett?

– Ofte anser vi det som et problem for vi tror det er veldig bra at ungdom driver med idrett lengst mulig. Men det er ikke sikkert det er dumt at en 16-åring evner å rive seg løs fra det frivillige tilbudet som foreldre leide dem inn i som barn. Kanskje det er bedre at de velger den handlekraften og velger noe eget.

Vil trene, men ikke konkurrere

Tilbake på Espern puster ungdommene ut etter en hard økt med bootcamp. Iselin og Johanne trener her fire ganger i uka, mens Martin er med minst to ganger.

De er alle enige i at treningssentrene er et veldig godt alternativ til konkurranseidrett.

– Jeg er ikke spesielt glad i idrett, men jeg vil gjerne holde meg i form og da synes jeg det er fint å gå her, sier Johanne Gjønnes Østensen.

Flere saker fra Innlandet