Ulven har tatt 100 nye sauer på Totenåsen

I løpet av 14 dager er det funnet 76 drepte og 25 hardt skadde sauer på Totenåsen. Dermed er rundt 280 sauer tatt av ulv i området rundt Hurdal, Gran og Toten.

Sau funnet død på Totenåsen

SAUER: Det blir funnet skadde og døde sauer stadig vekk. Denne sauen ble tatt av ulv i natt, ifølge Per Erik Leirdal i Kolbu saubeitelag.

Foto: Privat

– De siste 14 dagene har det vært angrep ganske ofte, så vi har funnet igjen til sammen 100 dyr som er skadet eller drept. Vi har også funnet noen i dag, så det dukker stadig opp nye dyr som er tatt av ulv, sier Per Erik Leirdal i Kolbu saubeitelag.

– Ikke moro

Det var Oppland Arbeiderblad som først skrev om alle sauene som er tatt de siste ukene. Leirdal har sammen med flere sauebønder de siste 14 dagene funnet 76 drepte og 25 skadde sauer på Totenåsen.

– Dette er ikke moro. Vi er i et beiteprioriert området, og her har ulven herjet i hele sommer. Det er dokumenter at det er ulven som har tatt sauene vi har funnet. Noen har også sett ulv og viltkameraer har også tatt bilde av ulven, sier Leirdal.

Ulven i Gran

FOTOGRAFERT: Ulven som har tatt livet av over 160 sau i Hurdal og Hadeland er trolig fotografert av et viltkamera på Øståsen i Gran kommune.

Foto: Fellingslaget i Gran

Beitelaget slapp til sammen 3400 sauer ut på beite i år, og har så langt samlet inn halvparten på grunn av fare for at de skal bli tatt av ulv. Han sier det ikke er lett å ta hjem sauen såpass tidlig, fordi det ikke er nok mat på innmarksbeite.

– Mange har tatt sauen hjem, men det er ikke alle som har beite hjemme, så da er det slakting neste hvis man må ta dem hjem.

Ikke funnet alle

Han tror det fortsatt er mange skadde og døde sauer de ikke har funnet.

– Det er lam som har kommet hjem uten mor og det er ikke normalt, så det er nok mange kadavre vi ikke har funnet.

Det er gitt fellingstillatelse på ulv i området, men så langt er ingen ulv skutt. Fellingslaget er ute hver natt, ifølge Leirdal.

– Produserer mat på dugnad

Linda Suleng

KONSEKVENSER: Linda Suleng, talsperson for beitelagene i Østre Toten kommune, sier at situasjonen vil bli tatt opp med lokale politikere.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Beitebrukerne på Toten ønsker at rovdyrangrepene skal få politiske konsekvenser.

– Dette blir en politisk sak. Akkurat nå produserer vi mat og sauekjøtt på dugnad. Se på timeantallet som blir brukt på dette hver eneste uke, dette er ikke holdbart. Vi driver med dugnadsarbeid i idrettslagene, ikke når vi produserer mat, sier Linda Suleng, talsperson for beitelagene i Østre Toten kommune.

Flere saker fra Innlandet