Hopp til innhold

Ulveforsker: – Skyter vi ulv, vil det komme nye til

Området der ulvesona ligger er så godt egnet for dyra at det trolig vil komme til nye, dersom mange tas ut. Det mener forsker Barbara Zimmermann.

To ulver

FLERE ULVER: Det er plass til flere ulver innenfor ulvesona, mener forsker Zimmermann.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Sinnet er stort i Hedmark etter at miljøminister Vidar Helgesen rett før jul sa nei til lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen. Onsdag reiste flere hundre personer inn til Oslo for å vise sin frustrasjon.

Plass til flere

Barbara Zimmermann

LITEN ØKNING: Forsker Barbara Zimmermann tror antall ulver vil holde seg på omtrent samme nivå som nå uansett om det blir jakt eller ikke.

Foto: Høgskolen i Hedmark

I sommer vedtok stortingsflertallet en ulvemelding som gir et bestandsmål på 4–6 ynglinger. Forsker ved Høgskolen i Innlandet, Barbara Zimmermann, sier det er plass til flere ulver innenfor ulvesona når man ser på hvor stor sonen er og hvor stort område ulven har som revir.

– Det er plass til om lag 20 ulverevir i hele ulvesonen, men det vil trolig ikke bli så mange ulver fordi de er territorielle og forsvarer sitt revir, sier Zimmermann.

Også ulveforsker Petter Wabakken har tidligere sagt at det samme.

Samme antall

Ulvemotstand i Oslo

OSLO: Svært mange hedmarkinger var i Oslo på onsdag for å vise sin motstand mot Helgesens nei til ulvejakt.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Zimmermann tror at antall ulver vil holde seg på omtrent samme nivå som nå uansett om det blir ulvejakt eller ikke.

– De ulvene som er der vil forsvare sitt revir, og det er ikke plass til mange flere revirer. Det var cirka 55 ulver i ulvesonen i Hedmark sist vinter, og da er bestanden i dette området mer eller mindre mettet. Hvis ulveflokker blir tatt ut så dukker det nok opp nye flokker fordi disse områdene er ideelle for et ulvepar.

Ordfører i Trysil, Erik Sletten, bor i en kommune med mye ulv.

– Hvis antall ulver øker så vil også konfliktnivået øke. Det er allerede langt over grensa. Livskvaliteten vil gå ned og utryggheten opp, sier Sletten.

– Ikke interessant

Ordfører i Åmot, Ole Gustav Narud, mener det ikke er interessant å snakke om hvor mange ulver det er plass til, men hvor mange man ønsker å ha innenfor Norges grenser.

– Ulvepolitikken bør ikke dreie seg om hva forskerne mener det kan være plass til. Diskusjonen er forbi det stadiet. Stortinget har vedtatt hvor mange ulver det skal være i Norge, og det er det debatten dreier seg om nå, sier Narud.

NRK har vært i kontakt med Miljødirektoratet som sier de ikke har gjort noen konkret vurdering av det biologiske potensialet for antall ulveflokker i Hedmark. I deres forvaltning av ulv forholder de seg til bestandsmålet som er vedtatt av Stortinget.

Flere saker fra Innlandet