Tyske tannleger redder Oppland

I fjor sluttet en av fem tannleger i Oppland, nå vil fylket hente hjelp fra Tyskland.

Tannlege Siri Høsteng-Haugen og pasient

Overtannlege Siri Høsteng-Haugen sier Oppland har store utfordringer med å rekruttere nye tannleger.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det er tannlegemangel i Innlandet. Ringebu er en av kommunene som ikke har tannlege i det hele tatt og det byr på problemer.

- Det fungerer ikke veldig godt. Vi er avhengig av en tannlege for å få gjort alle oppgavene vi har, sier overtannlege for gudbrandsdalen Siri Høsteng-Haugen.

Hun jobber til vanlig som tannlege i Skjåk.

- Situasjonen er bekymringsfull, vi har store utfordringer knyttet til rekruttering og ikke minst stabilisering, forteller Høsteng-Haugen.

Tannlegestudenter i Oslo sier selv at det ikke er aktuelt å flytte lenger nord enn til Hadeland og Jevnaker. Til og med Lillehammer og Gjøvik blir for langt unna.

Pasient hos tannlegen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tysker redder Lom

Siden 2003 har Alexander Lapschies jobbet som tannlege i Lom.

- Det var litt tøft, særlig språket var utfordrende. Selv om jeg kunne norsk fra før, var det nesten som å starte på nytt da jeg kom til Lom, sier Lapschies.

Han flyttet til Lom med familien og det er nøkkelen til å få tannlegene til å bli. I fjor flyttet hver femte tannlege, inkludert tyskere som lengtet hjem.

- Hvis ikke innflytter-tannlegene føler tilhørighet, er det vanskelig å bli, sier Siri Høsteng-Haugen.

Nå skal fylkestannlegen i Oppland Bjørn Ellingsæter på nok en rekutteringstur til Tyskland, for å finne en tannlege til blant annet Ringebu.

Kjærligheten sikrer tannleger

Da overtannlege Siri Høsteng-Haugen kom til Skjåk for 12 år siden, engasjerte jeger- og fiskeforeningen seg. For å beholde den nye tannlegen ville de hjelpe henne med å finne en mann.

Og Høsteng-Haugen ble koblet til en av bygdas ungkarer og har siden blitt værende i Skjåk.

- Det er den sikreste måten å få tannlegene til å bli værende er at de blir etablert, får et kontaktnett, føler tilhørighet og selvfølgelig må begge to få jobb, sier Høsteng-Haugen.