Hopp til innhold

– Uredeligheten må på bordet

Tynset-ordføreren er strålende fornøyd med at helsearkiv-saken skal granskes. – Nå kommer uredeligheten på bordet, sier hun.

Merethe Myhre Moen

NYTT HÅP: Ordfører Merethe Myhre Moen (Sp) i Tynset har nytt håp etter at Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal vurdere helsearkiv-saken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget krevde tirsdag å få vite hva som har skjedd i forbindelse med helsearkivsaken.

Thorhild Widvey

MÅ SVARE: Kulturminister Thorhild Widvey må legge fram dokumentasjon på hva som skjedde i helsearkivsaken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det nye, nasjonale helsearkivet med 80 arbeidsplasser ble i 2009 vedtatt lagt til Tynset i Østerdalen, men i forslaget til statsbudsjett for neste år kommer det fram at bare digitaliseringen skal skje på Tynset, mens materialet skal lagres i Trondheim eller Mo i Rana.

Statsråd Thorhild Widvey må nå - midt i budsjettforhandlingene – legge fram en oversikt over møter og korrespondanser i prosessen, skriver avisene Østlendingen og Arbeidets Rett.

Gir nytt håp

Tynset-ordføreren håper at gjennomgangen kan gjøre at Tynset likevel blir valgt når budsjettet skal vedtas i desember.

– Jeg har håp om at politikerne snur når de får se hva slags spill dette har vært. Jeg vet at det er mye uredelighet som er drevet her, sier ordfører Merethe Myhre Moen (Sp) til NRK.

– Hva mener du gjennomgangen kan avdekke?

– De har gjemt unna opplysninger som er viktig grunnlagsmateriell for å fatte en beslutning. Det er alvorlig å unndra fagfolkets anbefalinger. Det er viktig at dette kommer på bordet så politikerne får et faktagrunnlag å ta avgjørelsen på.

Saken har skapt mye sinne og frustrasjon i Hedmark, blant annet meldte Høyre-toppen i Tynset, Berit Nordseth Moen, seg ut av partiet i protest.

Tegning av helsearkivet på Tynset

SLIK SKULLE DET BLI: Slik var tegningene av det planlagte helsearkivet på Tynset som det har vært knyttet mye spenning til. Nå ser det ut til at det ikke blir noe av dette bygget.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Kan bli byggestart neste år

Regjeringa ønsker at det nasjonale helsearkivet på Tynset skal finansieres av private og leies ut til staten. Å bygge nytt ble for dyrt, derfor vil de dele arkivet i en digital og en fysisk avdeling.

Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen sa i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet at han regner med at 70 av de 80 planlagte arbeidsplassene knyttet til arkivet blir lagt til Tynset, og 10 til Trondheim eller Mo i Rana.

Han sa også at han regner med byggestart neste år.