Årets TV-aksjon fikk inn 228 millioner kroner. Det er det laveste beløpet som er samlet inn de siste fem årene. For en rekke kommuner var givergleden mer enn halvert siden i fjor.
Årets aksjon har vært digital på grunn av koronapandemien og omstridt fordi WWF Verdens naturfond vil ha flere rovdyr i norsk natur. Flere ordførere gjorde det på forhånd klart at de boikotter innsamlingen.
En oversikt NRK har laget viser at de 32 kommunene som ikke har støttet TV-aksjonen så langt har donert 175 000 kroner til andre organisasjoner.
Flere av kommunene gav uttrykk for at de ønsket å støtte TV-aksjonens formål som i år var bekjempelse av plast i havet. Mest har Rivers. Global, som jobber mot havforurensning, fått inn.
– Vi har fått 150 000 kroner. Det er jo bare enestående, forteller grunnlegger av organisasjonen, Martin Alvsvåg.
Mindre giverglede i år
Innsamlingstallene viser at privatpersoner, næringsliv og organisasjoner i 30 av de 32 boikott-kommunene har gitt mindre penger til årets TV-aksjon enn snittet de siste tre årene. Også beløpene som kommunene har donert til andre formål er lavere enn tidligere år.
– Kommunestyret vedtok at vi skulle gi 10 000 kroner til Rivers. Global, sier ordfører i Våler kommune i Innlandet, Ole Cato Lie (Sp).
Både kommunens eget bidrag og totalbeløpet som er samlet inn til TV-aksjonen i kommunen er mindre enn tidligere år. Det synes ordføreren er leit.
– Beløpet har variert med formålet og så tror jeg det er spesielt i år fordi innsamlingen har vært digital, sier Lie.
– Synd for klimasaken
Leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie, er glad for at flere av kommunene som ikke støttet TV-aksjonen har gitt penger til andre miljøformål.
PROBLEM: Lederen i Natur og Ungdom mener det er en utfordring at mange fokuserer på enkeltstandpunkter i miljøsaker.
Foto: THOR DUE / THOR DUE– Det er vanskelig å uttale seg om beløpet fordi vi ikke vet hvor mye kommunene hadde donert til TV-aksjonen hvis det hadde gått til en organisasjon de hadde lyst til å støtte, sier Woie.
Hun mener det er et paradoks at nordmenn fokuserer på det de er uenige i i miljøsaker.
– Vi ser altfor mye i klima og miljøsaken at man henger seg opp i det man er uenig i og at man ikke klarer å skille fra sak til sak. Det er utrolig synd for klimasaken trenger at vi jobber på mange fronter, forteller Woie.
Flau over eget fylke etter TV-aksjon
BETENT: På grunn av rovdyrkonflikten med WWF har 32 kommuner valgt å ikke gi penger til TV-aksjonen i år.
Foto: Heiko Junge / NPKStorfornøyd med nye medlemmer
For Rivers. Global som startet opp i 2018 betyr de siste dagers innkomne midler at organisasjonen kan fortsette sitt arbeid med å byge en plastsamler til bruk i elver. Takket være boikott-kommunene kan denne bli klar allerede neste år.
– Det kommer stadig inn penger. For en liten organisasjon som vår, betyr pengene veldig mye, forteller Alvsvåg.
Plastsamleren, The River Cleaner, skal etter planen bruke strømmen i elva til å føre plast og annet inn i en stor trålpose, som kan tømmes på land hvor innholdet sorteres før videre håndtering.
Alvsvåg trekker også frem at Rivers. Global har fått flere nye medlemmer og blitt mer kjent den siste tiden.
– Den økte oppmerksomheten også gull verdt.
De digitale bøssene er åpne til 1. november, mens selve aksjonen holder på til 20. desember.
Se hva din kommune donerte til TV-aksjonen her.