Tusenvis av bilister har passert denne haugen uten å ane noen ting

RINGSAKER (NRK): Gravhaugen er stor nok til å inneholde et skip, ifølge arkeologer.

Arkeologer jobber på en gravhaug rett ved E6

SJELDENT STOR: Opprinnelig var gravhaugen ved Fangberget gård 40 meter i diameter. Denne uken startet arkeologer fra Kulturhistorisk museum utgravinger på stedet som ligger rett ved E6 i Ringsaker i Hedmark.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det er veldig lenge siden at det har vært gravd ut en stor haug som det her. Det er kjempegøy å få lov til å være med på det. Vi har jo store forventninger til hva vi kan finne, sier arkeolog Kristine Ødeby.

Hun og kolleger fra Kulturhistorisk museum går noen spennende uker i møte. De skal nemlig åpne den mer enn 1000 år gamle gravhaugen ved Fangberget gård i Ringsaker i Hedmark.

Det er flere tiår siden det sist ble åpnet en så stor gravhaug på Østlandet. Nå registres og dokumenteres funnene før den fjernes for alltid til fordel for ny E6 som skal bygges ut.

Delvis skadet

Utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud

SPENNENDE: Utgravingsleder Christian Løchsen fra Kulturhistorisk museum opplyser at selve kjernet i gravhaugen skal være urørt, og håper derfor å kunne finne gjenstander som er relativt godt bevart.

Foto: Knut Rødsrud / NRK

Ekspertene mener at gravhaugen opprinnelig har vært rundt, men deler av den er blitt fjernet på grunn av jordbruksarbeid og ved siste utbygging av E6.

– Da visste man antageligvis ikke at det var en gravhaug her, sier utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud, ved Kulturhistorisk museum.

Haugen har trolig hatt en diameter på over 40 meter og er sannsynligvis fra yngre jernalder, en gang mellom 500 og 1000 år etter Kristus. Selve kjernen skal være urørt, og det store spørsmålet er hva som kan befinne seg der inne.

Stor nok til et skip

– Jeg vil håpe på at vi finner noe som vi vet lite om fra før, og at det kanskje ligger noe som er veldig godt bevart her nede. Kanskje noe treverk, rester etter mat og drikke og sånne ting, sier Løchsen Rødsrud.

Gravhaugen er større en Oseberghaugen og ligger like ved vannkanten til Mjøsa. Arkeologene utelukker derfor ikke at det kan være snakk om et skip.

– Haugen er helt åpenbart stor nok til det. Men det er aldri funnet skip og båter i innlandet i Norge så sannsynligheten er ikke stor. Men det er klart at de har ferdes med store båter på Mjøsa så en vet jo aldri, sier utgravingslederen.

Svaret får man når utgravingene er ferdig om ti ukers tid.

Arkeologer fra Kulturhistorisk museum har startet arbeidet med å åpne den store gravhaugen på Fangberget rett ved E6 gjennom Ringsaker i Hedmark.

YNGRE JERNALDER: Gravhaugen er sannsynligvis fra yngre jernalder, en gang mellom 500 og 1000 år etter Kristus. Selve kjernen skal være urørt, og det store spørsmålet er hva som kan befinne seg der inne.