Hopp til innhold

Turisthytter må bryte 152 år lang tradisjon

Har du tenkt deg til fjells i år for å overnatte på en turisthytte, kan det hende du får nei i døra.

POPULÆRT: Fjellturer er veldig populært. Men i sommer kan du få nei i døren på turisthyttene, dersom du ikke har forhåndsbestilt.

POPULÆRT: Fjellturer er veldig populært. Men i sommer kan du få nei i døren på turisthyttene, dersom du ikke har forhåndsbestilt.

Foto: DNT

– Utfordringen i år er at vi ikke kan ta imot alle som kommer.

Det forteller Lars Åge Hilde, daglig leder hos Gjendebu i Vågå. Han forbereder seg på innrykket av fjellturister i sommer.

Men trykket blir merkbart mindre enn foregående år.

Grunnen er restriksjonene de er pålagt på grunn av korona-situasjonen. Hilde har forståelse for de strenge restriksjonene. Samtidig erkjenner han at de kan by på utfordringer.

De kan nemlig være nødt til å bryte en 152 år lang tradisjon.

Kan si nei til nye gjester

– Det er tradisjon ved DNT-hyttene at man tar inn dem som kommer, uansett hvor fullt det er. Nå må alle i utgangspunktet forhåndsbestille og ha reservasjon. Utfordringen blir de som kommer sent på kvelden, uten reservasjon, hva vi skal gjøre med dem. Det er langt å gå til nærmeste hus.

Lars Åge Hilde, Gjendebu

Lars Åge Hilde og en geit, med Gjendebu i bakgrunnen, ser allerede fram mot neste sesong.

Foto: Arnt Bøe

DNT er lei seg for at de kan måtte si nei til gjester som møter opp uten bestilling. Men de håper å slippe det.

– I år må vi si; alle er velkommen, men bestill plass først. DNT som alle andre ønsker å slutte opp om dugnaden for å redusere smitterisiko og følger myndighetenes anbefalinger. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte. Det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange. Derfor er bestilling av plass avgjørende.

Halverer omsetningen

De strenge smittereglene gjør også et kraftig innhogg i omsetningen til turisthyttene. På Gjendebu hadde de 10.000 gjester i 2019. I år kan de maksimalt ta imot 5000. Det gjør også at omsetningen på 8 millioner kroner i fjor, vil synke til rundt 4 millioner kroner i år.

– Jeg har drevet med dette i mange år, og skal klare det i år uten problemer. Men det er problemer for en del private bedrifter og DNT-hytter med nye bestyrere som kanskje har investert tungt. De har mer akutte forpliktelser, forteller Hilde.

Kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad, forteller at det er flere av turisthyttene som nærmer seg fullbooket i sommer. Og det er stor pågang på de fleste av hyttene.

– Av våre 550 hytter er det normalt kun 100 som er fulle en eller flere dager i løpet av sommeren, så det er definitivt flest dager med plass, forteller Øinæs Habberstad.

Utsikt fra Besseggen

UTSIKT: Mange folk vil strømme til fjells i sommer, som her på Besseggen.

Foto: Karianne Stordal / NRK

Vanskelig å kutte kostnader

På Gjendebu har Lars Åge Hilde forsøkt å redusere bemanningen for å kutte kostnader. Det har ikke vært enkelt. For eksempel under frokosten, hvor det er slutt på at folk kan forsyne seg av fatene selv.

Ansatte må gjøre jobben for gjestene, og derfor har de måtte øke bemanningen rundt matserveringen. Også bedre rengjøring for å redusere koronasmitte, gjør at det var vanskelig å redusere ansatte og kostnader.

– Det viktigste vi gjør er å begrense smitte. Vi har utarbeidet smittevernregler som skal gjøre både hyttebesøk og fellesturer trygge for både gjester, tilsatte og frivillige. Vi er først og fremst veldig glade for at vi får åpnet tilbudet vårt slik at flest mulig får den tursommeren vi vet mange har drømt om, forteller kommunikasjonssjef Øinæs Habberstad.

KOM TIL FJELLS: Kommunikasjonsrådgiver i DNT, Mette Øinæs Habberstad, forteller at det er stor pågang på turisthyttene i sommer. Anbefalingen er å bestille plass på forhånd.

KOM TIL FJELLS: Kommunikasjonsrådgiver i DNT, Mette Øinæs Habberstad, forteller at det er stor pågang på turisthyttene i sommer. Anbefalingen er å bestille plass på forhånd.

Foto: DNT

Opplever stort trykk

Situasjonen er noe annerledes hos privateide turisthytter. Hos Rondane fjellstue har de ikke sovesal, kun rom til gjestene. Det gjør at de kan utnytte full kapasitet i sommer.

– Vi må gjøre noen operative justeringer. To bordsetninger til frokost og spre middagsserveringene. Da klarer vi å utnytte kapasiteten nesten til 100 prosent. Det eneste er at vi har kuttet heisen, så folk må bruke trappene, forteller Pål Kristian Berthling-Hansen, daglig leder hos Rondane fjellstue og Rondane høyfjellshotell.

Han forteller at de aldri har opplevd et så stort trykk av gjester og bestillinger så tidlig på sommeren, som det de opplever nå.

Det bidrar til å begrense tapet de opplevde i vår som følge av korona-nedstenging.

– Vi har tapt over 5 millioner på mars, april og mai. Vi hadde budsjettert med overskudd, men det kan vi se langt etter.

Gleder seg til neste sommer

Øinæs Habberstad i DNT forteller at det er for tidlig å si noe om hvor mye hyttene til sammen vil tape i sommer.

Rondane Høyfjellshotell

FULL KAPASITET: Hos Rondane fjellstuer har de tilnærmet full kapasitet i sommer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det avhenger av om de mindre brukte delene av tilbudet blir tatt godt i bruk eller ikke. Vi vet mer når sesongen er over, i september, sier hun.

Fortsatt er det muligheter for å bestille seg sengeplass både hos private turisthytter, og hos DNT.

Lars Åge Hilde gleder seg allerede stort til neste sommer.

– Det blir en kongesesong neste år, hvis vi blir kvitt virusdriten, sier Hilde.

Flere saker fra Innlandet