Utenlandske turistene bruker dobbelt så mye som nordmenn

HAFJELL (NRK): Utlendingene bruker stadig mer penger når de er på besøk i Norge, og bidrar dermed til mer av verdiskapningen i reiselivet.

Kvinne snakker til forsamling, ute i alpinbakke, turister i alpinbakke, konferansedeltakere lytter, arkivbilder av Skibladner, intervjuer

– Jeg kommer fra Brasil, og nå er det sommer der, fascinerende, sier Patricia Miller Weber, som kjører alpint i Hafjell.

Det eksotiske Norge

Patricia Miller Weber

FORNØYD BRASILIANER: Patricia Miller Weber.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Hun er en av dem som nyter feriedager et steinkast fra hotellet der den nasjonale reiselivskonferansen arrangeres i disse dager.

Deltakerne på konferansen har fått høre at turistene brukte 151 milliarder kroner i Norge i fjor. Av dette ble 10 milliarder kroner av dette ble brukt i Hedmark og Oppland. Den globale turismen kommer til å øke med 66 prosent innen 2030, mener Verdens Turismeorganisasjon, UNWTO.

Christian Jimenez

FRA ARGENTINA TIL HAFJELL: Christian Jimenez.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

En annen alpinist, Christian Jimenez, kommer fra Argentina, og representerer dermed nok en søramerikaner ved alpinsenteret.

– Bare se på naturen her, fantastisk. Jeg er veldig glad.

1,1 milliarder vil se seg rundt

UNWTO regner med at 1,1 milliarder turister var på en internasjonal reise i 2016. Til sammenlikning var dette tallet 674 millioner i 2000.

Av de 10 milliarder som ble brukt i Hedmark og Oppland sto Lillehammerregionen for 30 prosent av den totale verdiskapningen i innlandet.

– Men det hyggeligste er at verdiskapningen øker raskere enn antall overnattinger, og det betyr at turistene bruker mer penger mens de er på besøk, sier Christian Hedløv Engh, direktør i Innovasjon Norge Innlandet.

– Utlendingene legger igjen dobbelt så mye som nordmenn som er på ferie i vårt distrikt, og det er særlig sterk vekst i områdene der det er utviklet helårsaktiviteter.

– Spennende kinesisk marked

Bente Holm

LEDER BRANSJE I VEKST: Bente Holm, administrerende direktør i VisitNorway.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Norges nye reiselivsdirektør, Bente Holm, sier at næringen er blitt en betydelig vekstnæring.

– På landsbasis jobber det 160 000 person i reiselivsnæringen, det er ingen tvil om at dette er en svært betydelig bransje i Norge.

Det er særlig store forventninger til det kinesiske markedet. Fra 2005 til 2016 har antall kinesiske hotellovernattinger i Norge økt med 577 prosent. Fra 2015 til 2016 er veksten 35 prosent.