Turfølge berget ned fra Besseggen

Et gruppe på seksten personer som satt fast på Besseggen ble hentet ned torsdag morgen etter en kald natt i fjellet. Det var seks bevegelseshemmede i turfølget.

Redningsaksjon Besseggen

Følget på 16 måtte overnatte på Besseggen før de ble reddet ut dagen etter.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det var et turfølge fra DNT som ble sittende fast i fjellet natt til torsdag. Turen er i regi av DNT Drammen og Omegn og Telemark Turistforening og kalles «Klart det går», skriver avisa Varden.

Dette er turer tilrettelagt for bevegelseshemmede. Slike turer har vært arrangert i DNT gjennom flere år, og turen skal ha vært planlagt over lang tid. Turdeltagerne skal være fra Telemark og Drammen.

– Kunne skjedd hvem som helst

Planen var å bruke tre dager over Besseggen, men onsdag kveld ble et av teltene ødelagt, og deltagerne var slitne.

– Våre erfarne turledere tok en avgjørelse om å be om hjelp i en så tidlig fase at det ikke oppsto noen form for fare. Alle risikovurderinger og planverk rundt turen er godt ivaretatt, sier Simon Torgersen, daglig leder i DNT Drammen og Omegn til Varden.

Han understreker at dette like gjerne kunne skjedd folk som ikke er bevegelseshemmet og at situasjonen aldri var dramatisk.

Tur på tre dager

Etter å ha måttet overnatte i fjellet er gruppen nå hentet ned. Politiet meldte klokka 09.43 at alle de seksten personene er nede ved Gjendesheim.

– Det er snakk om et følge på i alt seksten personer, hvorav seks er bevegelseshemmede med cerebral parese og trenger hjelp. De hadde planlagt å bruke tre dager på turen, men møtte problemer vest for selve eggen, sa operasjonsleder Arne Gunstad til NRK onsdag kveld.

Et redningshelikopter ble rekvirert fra Rygge, men måtte snu på grunn av dårlig vær. Det var ikke mulig å lande på Besseggen.

Fikk ekstra utstyr

Redningsmannskapene måtte vente på bedre vær og turfølget ble nødt til å overnatte på Besseggen. De var godt utstyrt og til tross for en kald natt, har politiet inntrykket av at overnattingen har gått greit.

– De er litt kalde, men etter forholdene har de det bra. De overnattet litt nedenfor der man går opp til eggen og hadde med teltduker og var greit utstyrt. I tillegg fikk luftambulansen kastet ned litt ekstra utstyr til dem i går kveld, sier Atle B. von Obstfelder ved politiets operasjonssentral torsdag morgen.