Hopp til innhold

– Jeg synes det er skikkelig tungt

Marianne Skjøthaug har vunnet 40-mila i Femundløpet to ganger, I år deltar hun for første gang i 60-mila, men til nå har hun ikke hatt det så veldig morsomt.

Marianne Skjøthaug

Marianne Skjøthaug synes etappen fra Tynset til Folldal er noe av tyngste hun har vært med på.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg er jo blant de som har kjørt raskest, så jeg kan vel egentlig ikke klage heller, sier Marianne Skjøthaug.

Vinden har vist seg for mange av deltageren i Femundløpet. I går kveld fikk følere av juniorene trøbbel på veg inn mot mål. Deltagerne i 40-mila ble møtt av en storm på Grønfjell og deltagerne i den lengste distansen har hatt det tøft helt siden lørdag kveld.

Hunder på Grimsbu

Hviler mens de kan. Snart begynner alvoret.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Ola Brennodden Sunde

Ola Brennodden Sunde regnes som en god outsider og nå kjører folldølen på hjemlige trakter.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Arnt Ola Skjerve

Arnt Ola Skjerve har ledet store deler av løpet og er en potensiell vinner av Femundløpet 2014.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Robert Sørlie

Robert Sørlie er den som søndag kveld ligger først i løypa. Tar han sin ellevte seier i Femundløpet.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Birgitte Næss Wærner

Birgitte NÆss Wærner kom til Grimsbu med blødende nese. – Ingen dramatikk. Jeg har bare pustet inn litt for mye kald luft, sier hun.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Turen til Folldal er noe av det tøffeste jeg har vært med på. Jeg har jo gledet meg til å komme hit., men har ikke hatt mulighet til å kose meg enda, sier Skjøthaug.

Men hun legger til.

– Hundene er i veldig god form da. De går og går og går.

Følg resultatene fortløpende:

Løse spor og snøfonner

Det er mange som mener at den løse snøen er det som er mest slitsomt. Det er det sene snøfallet som har gjort det vanskelig for de løypeansvalige å lage en god og hard såle. Fra det innerste fjellpartiet i Folldal, ved Skardbekksetra, meldes det om snøfonner som har blitt mer enn tre meter høye – på grunn av vinden.

– Ruskevær det er vi jo vant til, men de løse sporene gjør at det blir veldig slitsomt, spesielt siden det er så mye opp og ned, sier Nina Skramstad.

Søndag ettermiddag setter hun avgårde innover fjellet i Folldal. Tre timer tidligere kjørte Robert Sørlie, som nå leder løpet den samme veien. På grunn av været har det gått saktere enn det pleier å gjøre og mange av løperne må kjøre mye i mørket.

– Det er jo litt synd, for det er jo så flotte områder vi kjører gjennom. Vi får ikke sett mye av det, sier Skramstad.

– Robert er alltid farlig

Det var ikke før klokka 11 i formiddag at Arnt Ola Skjerve kom inn til sjekkpunktet på Grimsbu. Robert Sørlie og Birgitte Næss Wærner var da en drøy halvtime bak.

Etter ca tre timer med hvile dro Sørlie og Næss Wærner ut i fjellet. Skjerve unnet seg nesten en time ekstra med hvile før han tok opp jakten.

– Det er ganske lite hvile. Det er ikke alle som klarer å gjennomføre et slikt løp, sier Nina Skramstad mens hun gjør seg klar.

– Robert Sørlie er jo alltid farlig og spesielt når han har et så friskt spann som han hadde da jeg så ham i formiddag, men jeg trpor det kommer til å bli endringer i teten, sier hun.

Det er de tre som fortsatt ligger i ledelsen. Da de ble observert ute på runden i Folldal hadde Sørlie økt ledelsen til Næss Wærner og var ca 20 minutter foran.

Flere saker fra Innlandet