Hopp til innhold

Trysilelva har steget med 20 cm det siste døgnet

Det antas at elva kan nå merket for 50-årsflom det kommende døgnet. Det regner akkurat nå kraftig i området.

Flomstein i Trysil, flom 2014

Det er fortsatt igjen et stykke til 1995-merket på flomsteinen i Trysil, men det regner på Østlandet og situasjonen kan endre seg raskt. 1966-merket er tilnærmet stadiet for femtiårsflom, men NVE opplyser at det er omtrentlig og at det kan være lokale variasjoner.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Fra 0900 i går til 0900 i dag har vassdraget steget med 20 cm. Tilsammen har elva steget med 48 cm de siste to døgnene, og det regner fortsatt i området.

– Elva har passert merket for 20-årsflom. Vi antar at den kan gå opp til 50-årsflom det kommende døgnet, forklarer Tuomo Saloranta vakthavende hydrolog i NVE.

Elvene renner over veien

NRKs reporter Vibecke Wold Haagensen er på stedet, og hun kan fortelle om små elver som har blitt store og renner over veien:

– Da jeg kjørte fra Elverum til Trysil var det mange små elver som vanligvis renner under veien, som nå hadde vokst kraftig og rant over veien. De ligger som bassenger på hver side og over veien.

Wold Haagensen forteller at det er i Nybergsund, et tettsted 7 kilometer sør for Trysil, som ser ut til å være verst rammet i øyeblikket.

– Det er flere hus som står under vann og som har fått vann i kjelleren, forteller hun.

Omfattende flomvern etter 95-flommen

Heldigvis ble et bygget et omfattende flomvern i Trysil etter storflommen i 1995.

– Det er mye vann her nå, men hvis ikke flomvernet hadde blitt bygget hadde vannet nå gått opp til hovedgata i Trysil sentrum, og hadde rammet flere hus, sier ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug.

Men ifølge NRKs Vibecke Wold Haagensen ligger Trysilelva camping fullstendig under vann, en campinvogn og et spikertelt klarte man ikke å redde fra vannet, og det ser man snart bare toppen av.

– Det som blir spennende nå er hvor mye nedbør det vil komme det neste døgnet. Vi planlegger ut fra 50-årsflom og har gjort det hele tida, og tar de forholdsregler vi må gjøre. Blant annet må vi se på hjemmesykepleie og ambulanse, hvor de kan gjøre hvis det blir flere stengte veier, forklarer Norderhaug.

Flere saker fra Innlandet