Hopp til innhold

Trysil stakk av med seieren

Trysil trakk det lengste strået, og stakk av med seieren i Hedmarksfinalen av Klassequizen 2014. Trysil fikk 12 poeng, mens Alvdal fulgte hakk i hel med 11 poeng.

Trysil ungdomsskole og Alvdal ungdomsskole møttes til Klassequiz-finale.

Betina Karadjova, Siri Rønning og Emil Hagevik Bakke fra Trysil ungdomsskole jublet over seieren.

I hele vinter har skoleelever i Hedmark og Oppland kjempet om å vinne Klassequizen, NRKs kunnskapskonkurranse for tiendeklassinger. Nå blir det Betina Karadjova, Siri Rønning og Emil Hagevik Bakke fra Trysil ungdomsskole som skal representere Hedmark i den nasjonale finalen i Oslo den 10.mai.

– Vi er så glade og vi gleder oss veldig, sa de tre etter at seieren var et faktum.

I tillegg til tur til Oslo vant de 5000 kroner til klassekassa.

Jevn finale

Det ble en jevn finale og lagene fulgte hverandre tett gjennom alle de fire kategoriene. De lå likt etter første kategori, men da de skulle svare på hvilket land artisten Bjørk kommer fra så svarte Alvdal Norge, mens Trysil svarte Island. Dermed fikk Trysil en ledelse som de holdt helt til mål.

I tredje kategori som var «Øst og vest» klarte Alvdal å huske hvilken julesang som inneholder linjen «I Østerlands vise, I tre stjerne menn», men ikke hva korrekt tittel er. De svarte «Vi klapper i hendene», men julesangen heter «O, jul med din glede». Trysil avga ikke svar på oppgaven.

I hvilket land Riga er hovedstad svarte Alvdal Litauen, mens Trysil svarte korrekt med Latvia. Dermed ledet Trysil med to poeng før siste kategori.

Alvdal rykket innpå med å svare korrekt på første spørsmål i siste kategori, men klarte aldri å ta igjen Trysil.

Godt fornøyd

Jon Kolltveit, Even Hagesveen og Eline Stubsjøen Kjernmoen fra Alvdal fikk 12 av 12 mulige i de innledende rundene. Men i finalen måtte de se seg slått av Trysil.

– Vi gjorde vårt beste, og er fornøyd, sa de tre da det hele var avgjort.

Alvdal ungdomsskole, Klassequizen

Even Hagesveen, Jon Kolltveit og Eline Stubsjøen Kjernmoen fra Alvdal ungdomsskole ble nummer to i Klassequizen i Hedmark.

Foto: NRK

Tippet vekt på stein

Også de innledende i Hedmark ble jevne. Tipping av vekt på stein avgjørende for den andre finaleplassen. Steinerskolen på Hedemarken og Trysil ungdomsskole hadde begge 11 poeng, og bare ett av lagene kunne gå videre til fylkesfinalen.

Steinen som elevene i Hedmark skulle tippe vekta på, veide 2,722 kg. Trysil-elevene trodde den veide 2,214 kg. Steinerskole-elevene trodde den veide 3,475 kg.

Trysil var altså 508 gram unna riktig svar, Steinerskolen 753 gram unna. Steinerskolen ble slått på vekt med 245 gram.

Elevene på Hanstad barne- og ungdomsskole i Elverum var best av steintipperne totalt sett: Med et tips på 2,75 kg bommet de bare 28 gram. Imponerende!

– Imponert over elevene

Quizmaster i Hedmark, Ola Bjørlo Strande, synes det har vært moro å besøke skolene og møte elevene.

– De har imponert med til dels svært mye kunnskap. I tillegg har alle som en vært en fryd å møte: Høflige, hyggelige unge folk, rett og slett – noen også med en humor som har fått undertegnede til å flire høyt og så tydelig at jeg har sett meg nødt til å redigere det bort …, sier Bjørlo Strande.

Han sier at det har vært tydelig at Klassequizen har skapt et stort engasjement og at det har gitt gode radioopplevelser.

– Mange har fortalt meg at de har kommet fram til jobb i bil mens Klassequizen har pågått. Da har de rett og slett blitt sittende i bilen til de har fått alle svarene og fått vite hvordan det har gått med elevene. Da klarer vi i alle fall å holde på lytterne, sier han.

Fylkesfinalen i Hedmark ser du onsdag klokken 15.00. Vinneren av den lokale finalen går til den nasjonale finalen, sammen med alle de andre fylkesvinnerne.

Landsfinalen sendes på NRK 1 lørdag 10. mai kl.1955.