Tryggere skolebusser: Har setebelte og nå kommer alkolås

Skolebussene i Hedmark og Oppland blir stadig tryggere. Alle har nå setebelte. Og mange busser har allerede fått på plass alkolås.

Skolebuss

Skolebusser blir tryggere

Foto: Joar Elgåen

Det står ikke på sikkerheten i bussene når tusenvis av elever begynner på skolen mandag:

* Alle bussene i Hedmark og Oppland har nå setebelter.

* To av tre busser i Oppland har alkolås. Ingen i Hedmark ennå, men fra neste år får bussene i området fra Elverum og nordover alkolås.

Press gjennom mange år

Sikrere skolebusser kommer som resultat av mange års politisk press og press fra interesseorganisasjoner som Trygg Trafikk.

Allerede for to år siden innførte Opplandstrafikk setebelter i alle bussene, fra juli i fjor ble det påbudt i en ny forskrift, og nå har alle bussene i Hedmark og Oppland setebelte.

Samtidig har mange av bussene også lov å kjøre med ståplasser.

– De første 14 dagene, før vi får full oversikt over hvor mange elever som skal til de ulike skolene, kan enkelte av bussene bli fulle, og noen elever måtte stå, sier daglig leder Eirik Strand i Opplandstrafikk.

En jobb for foreldre og elever

Men så er det ingen vits i setebelter hvis skoleelevene ikke bruker dem. Det er sjåførens plikt å se at barn under 15 år bruker setebelte.

– Sjåføren skal si fra til alle elevene før start at de må ha belte på seg. Men det er umulig å ha full kontroll med hva alle gjør. Mange har belte på seg til å begynne med, men så tar de det av og flytter seg rundt i bussen, sier Strand.

Foreldre må også følge opp barna, og passe på at de faktisk bruker beltet.

Nå kommer alkolås

Alkolås skal sikre at ingen bussjåfører kjører buss med promille. I Oppland har 210 av 325 busser alkolås nå.

I Hedmark har ingen av bussene alkolås ennå. Men daglig leder Arne Fredheim sier at anbudet for området fra Elverum og nordover i 2015 vil inneholde krav om alkolås i bussene.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Klokka 19:30: Nyheter fra Innlandet

Klokka 19:30: Nyheter fra Innlandet