Tiltalt for å ha truet voktere og lenket dem sammen med håndjern

Saken mot soningsfangen som i desember 2010 skal ha truet to fengselsbetjenter med jernstang og lenket dem sammen med håndjern før han rømte med bilen til den ene, begynte i Glåmdal tingrett i dag.

Kongsvinger sykehus

Soningsfangen var innlagt ved Kongsvinger sykehus da han rømte under dramatiske omstendigheter.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Soningsfangen var innlagt ved Kongsvinger sykehus da dette skjedde.

Det vakte stor oppsikt da soningsfangen som nå er i slutten 20-åra klarte å rømme fra Kongsvinger sykehus der han var innlagt.

Da han rømte, ble han beskrevet som psykisk ustabil og farlig og satt inne for flere forhold.

Nærmere tre og et halvt år etter den dramatiske hendelsen har Hedmark og Oppland statsadvokatembete tatt ut tiltale mot mannen og vil dømme ham til tvungent psykisk helsevern.

Han er tiltalt både for trusler og frihetsberøvelse under særdeles skjerpende omstendigheter, og det er satt av to dager til saken.

Truet med jernstang

Ifølge tiltalen var det tidlig mandag kveld 6. desember 2010 den innlagte fangen rettet en jernstang mot to fengselsbetjenter inne på sykehusrommet.

Han skal ha skreket at han ville slå dem, og beordret vokterne til legge fra seg sambandssett, telefoner og nøkler og sette seg i et hjørnet på rommet.

Deretter truet han en av dem til å sette håndjern på den andre betjenten og seg selv, og sa de skulle hoppe ut av vinduet eller noe liknende.

Stakk av i bil

Så tok han ifølge tiltalen en gaffel og bøyde flere gaffeltenner, la den i lomma, stakk metallstanga i buksa og truet betjentene, som var lenket sammen, ut av rommet .

Han tvang dem så til å gå ut på sykehusets parkering der den ene av vokternes bil sto. Vokterne klarte å rømme mens fangen tok bilen og kjørte vekk.

Påtalemyndigheten mener handlingen ble begått uprovosert, med særlig farlig redskap mot to fengselsbetjenter for å rømme fra soning av en dom mens han var midlertidig innlagt ved sykehuset.