Truer raggerne med skyhøye bøter

Svenske og norske raggere som drikker for mye og lager bråk i Kongsvinger i påsken skal ikke lenger håndteres med silkehansker. I år kan de vente seg solide bøter.

Dansing på biltak

Hvert år i påsken inntar raggerne Strømstad på skjærtorsdag og Kongsvinger på påskeaften. I år samarbeider politiet på begge sider av grensa og varsler en tøffere tone.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det er tradisjon at svenske bilungdommer reiser til festningen i Kongsvinger på påskeaften.

– De kommer for å ta festningen vår og sette det svenske flagget på festningen. Før var det et ganske ubetydelig antall, men nå har det utartet og blitt litt for stort, sier Kongsvinger-ordfører Sjur Strand.

De siste årene har de vært rundt 1500 stykker. Det ligner på kaoset i Charlottenberg og Strømstad på skjærtorsdag.

Så i år har politiet bestemt seg for å møte dem med en tøffere tone.

Terje Didriksen, politiet i Kongsvinger

Sjef i Kongsvingerpolitiet, Terje Didriksen, sier de som lager bråk kan vente seg store bøter.

– De som er beruset, lager bråk og ikke hører på oss, vil bli tatt med til politihuset og ilagt bøter på opptil 10.000 kroner, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Terje Didriksen.

Tar med jenter i bilene

Politiet på begge siden av grensa samarbeider i år om å holde raggerne, eller rånerne, i tømmene. De er lei av alle problemene påskefesten fører med seg.

– Det er trafikale problemer og ordensforstyrrelse på grunn av drikking av alkohol på offentlig sted, både på festningen og rundt omkring i byen, sier Åse Bredesen hos politiet i Kongsvinger.

Kongsvinger-ordfører Sjur Strand mener det ikke er veldig ille enda, men de ser en tendens til at det blir tøffere hvert år med mer åpen fyll og at de tar med seg småjenter i bilene.

Stenger av området

Rånere, biler

De sitter både inni og oppå bilene. Nå vil politiet i Sverige og Norge samarbeide om å holde orden på påskefesten.

Foto: SVT

Nå har politiet bestemt seg for å stenge av hele det gamle området rundt festningen og ha flere kontroller. Det skal ikke bli mulig å komme fram til festningen i år. Og de som ikke oppfører seg, kan vente seg tøffere tak.

– Det er for å imøtekomme problemet vi står overfor. De som drikker, forsøpler, sjikanerer, forulemper og fremfor alt, ikke hører på det politiet sier, kommer til å bli anmeldt og bøtelagt, sier Didriksen. Og deretter blir de vist bort fra byen.

På svensk side vil politiet holde Charlottenberg og kjøpesenteret der under nøye oppsikt. Og også på svensk side vil de kontrollere trafikken.

– Dette er ment å være preventivt, en innsats for å stoppe en utvikling vi ikke ønsker, sier Kongsvinger-ordføreren.

fra sveriges televisjon

1500 pleier å møtes på festningen i Kongsvinger påskeaften. I år varsler politiet en tøffere tone. Produsert av SVT. Reporter: Emma Schmidt. Foto: Therese Fjellmann. Redigering: Sebastian Mårtensson.

Flere saker fra Innlandet