Skadeskutt etter hodeløs jakt

To elger ble skadeskutt i hodet i Elverum i høst. Jaktlaget har fått siste advarsel.

Elg

Dersom underkjeven til en elg blir skutt av vil den dø en langsomt av mangel på vann og mat.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Jaktlaget har også tidligere fått advarsel etter at et dyr fikk underkjeven skutt av. Målet med å sikte mot hodet eller nakken, er å spare mest mulig kjøtt.

- Jeg har snakket med det aktuelle jaktlaget, og forklart at dette ikke kan fortsette. Hvis det gjentar seg er politiet neste, sier leder av viltnemnda i Elverum, Jan Erik Olbergsveen.

En jeger i det aktuelle jaktlaget har innrømmet at han kan ha skutt på en av elgene, men han hevder at han først skjøt mot bogen. Det var imidlertid ingen skuddskader i bogen da et nabojaktlag felte den skadeskutte elgen noen dager seinere.

Lidelser

Den andre elgen ble observert av det samme jaktlaget, men de fikk ikke mulighet til å avlive dyret. Viltloven slår fast at "jakt og fangst skal utøves på en slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser."

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jan Erik Olbergsveen

Jan Erik Olbergsveen er leder av viltnemnda i Elverum.

Foto: Hallgrim Rogn / NRK

Sjansen for å treffe feil når en skyter mot hodet eller nakken på en elg er stor, og konsekvensen for dyret er en lang og pinefull død.

- En vet at dyret ikke får i seg vann eller mat. Det er klart dyret lider i lang tid før det til slutt dør. Det er rett og slett stygt, sier Olbergsveen.

Kan miste jaktretten

Ved brudd på viltloven har påtalemyndigheten mulighet til å fradømme en jeger retten til å drive jakt. Dette har vist seg som det mest preventive tiltaket for å skjerpe holdningene blant jegere. Olbergsveen er imidlertid noe betenkt med å trekke politiet inn for tidlig.

- Om vi truer med politiet, vil konsekvensen være at folk ikke rapportere om skadeskutte dyr. Det er enda verre, og må for all del unngås, sier viltnemndslederen.

Totalt ble det meldt om ca 30 skadeskytninger under høstens elgjakt i Elverum, og Olbergsveen understreker at det er svært sjelden en ser disse kjeveskadene.