Trøtt av tunnel-trøbbel på E6

ØYER (NRK) : Folk er lei av alle problemene med den kun fire år gamle tunnelen på E6 gjennom Øyer i Gudbrandsdalen. Lørdag kveld ble den stengt igjen.

Øyer-tunnelen stengt

STENGT IGJEN: Lørdag kveld klokka 20.31 ble Øyer-tunnelen på E6 stengt på grunn av en teknisk feil. Tre dager etter stengingen er feilen lokalisert og tunnelen vil åpne igjen i løpet av dagen.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Dette synes vi ingenting om! Vi synes det er stengt borti der altfor ofte, sier ordfører i Øyer, Brit Kramprud Lundgård.

12.12.2012 klokka 12 åpnet den flunkende nye E6-tunnelen i Øyer i Gudbrandsdalen med snorklipping og flagg. Fastboende og gjennomreisende fikk en nesten fire kilometer lang tunnel til en halv milliard kroner.

Men tunnelen har gitt bygda, bilister og vegvesenet en del hodebry.

Stengt, stengt og stengt

Allerede året etter åpningen startet problemene.

Tunnelen ble stengt i lengre perioder på grunn av frostproblemer og lekkasjer, og svevestøv fra bilene inne i tunnelen ga fotocellene som styrer belysningen trøbbel.

Men det var vinteren 2014–2015 de virkelig alvorlige problemene kom for dagen.

På grunn av en alvorlig konstruksjonsfeil i ventilasjonsanlegget måtte tunnelen stenges lengre i flere perioder.

Vifte i Øyertunnelen

VIFTER: To store vifter sender eksos ut av Øyer-tunnelen gjennom en lang sjakt. Når sjakta ikke er tett av is, fungerer den. Det gjorde den ikke vinteren 2015. Da måtte vegvesenet fjerne flere hundre tonn med is fra sjaktene.

Foto: Geir Randby / NRK

Problemet var en høy, loddrett luftesjakt på 92 meter. Fuktighet som kom inn i sjakta frøs til is på kalde vinterdager, og falt mot bunnen av sjakta. Der tettet hele systemet seg, og lufteanlegget ble satt ut av drift.

Ei prosjektgruppe i Statens vegvesen jobbet i lengre tid med å finne ut hvordan de skulle løse dette.

Ifølge avisa GD må hele sjakta kles med membran og et ytterlag av betong. Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av året.

Sikkerhetssystemet satt ut

E6-tunnelen Øyer stengt

BOM STOPP: Dette synet har møtt bilister på E6 nord for Øyer en rekke ganger de siste årene.

Foto: Even Lusæter / NRK
Lastebilsjåfør lei av tunnelproblemer

LEI: Magne Andre Bakaas kjører lastebil og må bruke tunnelen på E6 gjennom Øyer jevnlig. Han er lei av alle stengningene som han har opplevd på strekningen.

Foto: Even Lusæter / NRK

Lørdag kveld måtte tunnelen stenge igjen. Nå fordi en teknisk feil gjorde at vegvesenet ikke lenger hadde kommunikasjon med tunnelen.

– Vi mistet kontakten med tunnelen og overvåkningen av den. Vi måtte stenge fordi vi ikke lenger hadde oversikt over tunnelen hvis det skulle skje noe, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Oppland, Cato Løkken.

– Dette er et irritasjonsmoment. Den stenges absolutt i meste laget. Det er jo ikke gamle tunnelen i det hele tatt så det burde jo ikke være sånn, sier lastebilsjåfør Magne Andre Bakaas, som kjører tur-retur gjennom tunnelen flere ganger i uka.

Cato Løkken i vegvesenet understreker at feilen nå ikke har noe å gjøre med de andre feilene som har oppstått de siste årene, men skjønner at folk er lei av alle stengningene.

– Det forstår jeg, men vi må huske på at tunneler er teknisk utfordrende å holde i stand. Vi har hatt endel trøbbel, men mener vi har funnet løsninger på de problemene vi har hatt.

Feilen som oppsto i helga er nå funnet og tunnelen skal åpne igjen i løpet av tirsdag.

Folk i Gudbrandsdalen har venta lenge på bedre veg, og i dag klokka12 minutt over 12 var det endelig klart for åpningen av den første delen av nye E6.

KLIPPET SNORA: Se Østnytt-reportasjen fra åpningen av den nye tunnelen gjennom Øyer i desember 2012.