Hopp til innhold

Tyr til proteinpulver for å bli sterk

Ungdommer tyr til proteinpulver i jakten på å bli muskuløse og sterke. – Helt unødvendig, mener ernæringseksperter.

Det er trendy blant stadig yngre å ha markerte muskler. På vegen mot målet om å bli sterk og se muskuløs ut tyr mange til å drikke proteinpulver. Fagfolkene sier det ikke er farlig men egentlig helt unødvendig

– Proteinpulver er en lettere måte å få i seg kalorier på for å bygge muskler, sier Eirik Granmorken. Han er en av mange unge gutter som er overbevist om at et sunt kosthold ikke er nok for å kunne bygge muskler.

Proteinpulver

Proteinpulver består hovedsakelig av myse, som inneholder melkeproteiner. Ernæringseksperter mener det fungerer like bra å drikke et par glass melk som å drikke proteinshake

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Jeg var tynn og spinkel, og så at venner som trente og brukte proteinpulver ble større, forteller Eirik Granmorken som trener på treningssenteret Espern i Hamar.

Han mener han har god nytte av å drikke en blanding av proteinpulver og vann for ta seg inn igjen etter ei hard treningsøkt.

– Alle fagfolk er enig om at man ikke trenger proteintilskudd hvis man har en normalt kosthold, sier Heidi Bjerkestrand som er administrativ leder ved treningssenteret.

Men ungdommene spør ikke de fagutdanna treningsinstruktørene til råds.

– Det er mulig de heller søker kunnskap hos de med store muskler, sier hun.

Proteinshaker er egentlig melk

De fleste proteindrikkene som selges i Norge består hovedsakelig av myse, som er et biprodukt av osteproduksjon.

Tidligere ble myse brukt som dyrefor. Nå blir det tørket og selges i bokser og spann til treningsglade nordmenn.

Tror proteinpulver gjør dem sterke

Høgskolelektor i mat, ernæring og helse Astrid Kolderup mener ungdom ikke trenger proteinpulver for å bli sterke.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Skal man få større muskler må man trene og spise proteiner. Men høgskolelektor i mat, ernæring og helse, Astrid Kolderup, mener de som har et sunt og balansert kosthold ikke trenger proteintilskudd.

– Musklene klarer uansett bare å ta imot en viss mengde proteiner, sier hun.

Kroppen derimot kan ta opp det ekstra proteinet, men vil danne dette om til fett dersom musklene allerede er mettet med protein.

– Ungdommene blir lurt til å tro de kan kjøpe seg en perfekt kropp gjennom pulver, sier Kolderup.

Hun mener de som trener mye like gjerne kunne ha drukket et par glass melk, eller spist en yoghurt etter trening for å tilføre kroppen protein.

Lettvint og effektivt

Ungdommene NRK møter i Hamar som trener styrke, fotball og ishockey er ikke enige i at proteinpulver er unødvendig.

Noen dager har de to styrkeøkter om dagen og mener proteinpulveret bidrar til at de raskt kommer seg igjen etter ei treningsøkt. Selv om de i tillegg spiser mat med mye proteiner som egg og kjøtt.

– Har jeg hatt en hard treningsøkt tar jeg en proteinshake etterpå. Du trenger mer enn vanlig mat når du trener så mye, sier Fredrik Østvang som drikker 1–2 shaker de dagene han trener.

De innrømmer at det fort kan gå noen hundrelapper i måneden på proteinpulveret, men mener det kan være billigere, raskere og mer effektivt enn mat.

Gutter i Hamar og proteinpulver

Disse guttene som NRK møtte i Hamar mener et sunt kosthold ikke er nok hvis man trener mye.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Ikke farlig

Verken treningseksperten eller ernæringsspesialisten advarer ungdommene mot å bruke proteinpulveret. For farlig er det ikke siden det stort sett består av 80 prosent melk.

– Men de bør helt ikke bestille det fra utlandet på nett. Det har vist seg at det har vært en del tilfeller der pulveret har vært forurensa, sier Heidi Bjerkestrand.

Hun merker at det er stort fokus for ungdom på å få synlige muskler. Men mener det ikke finnes noen snarveg til det.

– Det er hard trening kombinert med et normalt sunt kosthold som skal til for å få til det, sier hun.