Trener til milliardseilas - på fjellet!

OL-vinner satser på å vinne den mest berømte regattaen i seilsporten. Forberedelsene gjør han på Synnfjellet i Oppland.

Fredrik Lööf satser på å vinne den mest berømte regattaen i seilsporten. Men forberedelsene til det skjer 900 meter over havet, på Synnfjellet.

«Seilerkongen på fjellet», videojournalist: Arne Sørenes. Seilbildene er hentet fra programmet "Artemis Racing - Sveriges största idrottssatsning", TV4. Foto stillbilde: Sander van der Borch / Artemis Racing

Fredrik Lööf har akkurat avsluttet en av mange treningsturer. Den svenske OL-mesteren i seiling synes Synnfjellet i Nordre Land kommune er det perfekte sted til å forberede seg til en av de mest prestisjetunge idrettskonkurransene i verden, America's Cup.

Fredrik Loof (t.h.) og Max Salminen

TOK OL-GULL I LONDON: Skipper Fredrik Lööf (t.h.) og Max Salminen jublet etter at gullet var klart under OL i London i 2012.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

– Dette er jo et paradis. Her på 900 meters høyde er det masse vakkert terreng som jeg kan bruke, sier Lööf.

Etter deltagelse i fire OL satset han på en bransje i motvind. Sammen med kona Maj Elin Storeide kjøpte de det tradisjonsrike Spåtind Høyfjellshotell som da stod tomt etter en konkurs.

– Kona ønsket seg et høyfjellshotell, gliser Lööf.

Et nytt liv 900 meter over havet

Sammen med sine tre barn startet de på et nytt liv på høyfjellet. Men nå har fortiden på en måte innhentet seileren som har brukt til sammen 24 år på å forberede seg til seks OL. Nå er han en del av det profesjonelle Artemis-teamet som ble grunnlagt i 2006 av forretningsmannen Torbjörn Törnqvist.

– Etter OL-gullet så kjentes det riktig å kunne gjøre denne reisen med Artemis, under svensk flagg. Spåtind går godt, nå gleder jeg meg til å være med på dette eventyret.

Fredrik Lööf trener ved Spåtind på Synnfjellet

– ET PARADIS: Fredrik Lööf må komme i toppform til seilaset Artemis Racing, og terrenget i Synnfjellet er utmerket til det formålet mener han.

Foto: Elin Fossum / NRK

Budsjett: 1 milliard.

Fredrik Lööf er i et team på 14 seilere fra hele verden og til sammen har de 12 OL-medaljer i seiling. Båten er svensk og det hele kalles Sveriges største idrettssatsing. Med 100 ansatte og et budsjett på 1 milliard kroner! Svensk TV4 lager en programserie om satsingen Artemis Racing.

Målet er å ta den gjeveste pokalen av dem alle innen seiling og vinne America's Cup i 2017. Men med en fart opp mot 46 knop, det vil si 85 km i timen, praktisk talt flyvende over vannet så er det slett ikke ufarlig. Lööf sin venn, den britiske OL-medaljevinneren Andrew Simpson, døde da den svenske America's Cup-båten Artemis kullseilte under trening i 2013.

– Det går veldig fort så dette er veldig farlig. Men vi jobber mye med sikkerheten og jeg kjenner meg trygg. Vi trener blant annet fridykking slik at man kan holde pusten lenge dersom man havner under vann. Slik kan vi redde hverandre, sier Lööf.

Nå blir det lite hotelldrift og mye seiling rundt omkring i verden på Lööf de neste to åra, før America's Cup på Bermuda i 2017.

– Det er klart at vi skriver historie om vi klarer å ta denne pokalen hjem til Sverige, sier Fredrik Lööf.

Fra America's Cup i seiling:

Bilder fra Americas Cup i seiling. Disse båtene seiler på hydrofoiler som muliggjør hastigheter over 40 knop (74 km/t).