Hopp til innhold

Travle dager for Norges vedkonge

Kulda gjør det ekstra travelt for Norges vedkonge. Nå om dagen er det tett mellom lassene som kjøres ut fra vedprodusenten på Finnskogen.

Vedkonge på Finnskogen

TRAVLE DAGER: Vedkongen Roy Vermundsberget trives med kalde og travle dager med vedjobb.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det knitrer godt i snøen under skoa til Roy Vermundsberget, når han viser oss rundt mellom vedfjellene ved Vermundsjøen på Åsnes Finnskog. Og med rundt 30 blå på gradestokken, hungrer kundene etter den prisbelønte veden.

– Det er veldig travelt, sju dager i uka, smiler Vermundsberget, eller like gjerne vedkongen.

Og det er bjørk fra lokalområdet som skal ut til kunder i Oslo-området, Vestlandet, og noe til hyttefeltene i Lillehammer og Kvitfjell.

Nå leverer han 12 til 14000 sekker i uka, det vil si 10 trailere med ved, men han regner med at det kan øke til opp mot 20 000 sekker i neste uke. For bare fire år siden leverte han rundt 25 000 sekker i sesongen, i år regner han med at 250 000 sekker med ved tar vegen fra Finnskogen og skal sørge for varme for kalde kropper.

Kundene vil ha pen ved

Og de fleste vil ha bjørk.

– I Oslo vil de at veden skal være hvit og fin å se på før den blir lagt i peisen, og så har den jo noe høyere brennverdi enn blandingsved da, forteller vedspesialisten.

Men han forteller at furua nesten har like bra brennverdi, og at mange lokalt får varmen fra furu.

Men for å imøtekomme den store etterspørselen etter bjørk, så planlegger han en ytterligere investering av et hypermoderne vedtørkingsanlegg til våren til rundt 3.5 millioner kroner.

– Da er planen å tørke ca. 3500 sekker med bjørk ukentlig, sier vedkongen.

Bedriften vil da også vokse fra åtte til ti ansatte, og investeringen kommer på toppen av tidligere vedinvesteringer rundt 12 millioner kroner.

Vil ha norsk bjørk

Han forteller at kundene har blitt mer bevisst på å kjøpe norsk og lokal ved.

– Det er bedre kvalitet på den norske bjørka, den er mer hard og fast enn det som kommer fra Baltikum. Det er blitt gjort tester, og norsk bjørk har bedre brennverdi, sier Vermundsberget.

Og han forteller at hans ved toppet pallen under en vedkonkurranse.

– Vi fikk en klar 1. plass, smiler han.

Han og faren har holdt på med ved gjennom mange år, og han har vært lidenskapelig opptatt av ved så lenge han kan huske.

– Jeg begynte med ved etter ungdomsskolen, det var dette jeg ville drive med. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, det er et eventyr, avslutter den travle vedmannen på Finnskogen.

Vedkonge på Finnskogen

TRIVES BLANT VEDFJELL: Roy Vermundsberget liker seg godt blant vedstabler, 250 000 sekker ved vil trolig sendes ut til kunder gjennom sesongen fra bedriften på Finnskogen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Flere saker fra Innlandet