Trafficking-offers advokat: – Justisministeren er intetsigende

Justisministeren skal se på reglene for at ofre for menneskehandel uten ID-papirer skal få bli i Norge.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

SKAL GJENNOMGÅ REGELVERKET: Justisminis- og beredskapsmedarbeider Anders Anundsen sier regjeringen skal gjennomgå ordningen med å gi opphold til asylsøkere som ikke har ID-dokumenter.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Ei 23 år gammel kvinne bosatt i Innlandet skal kastes ut av Norge fordi hun ikke har fremskaffet pass.

Når hun var 16 år gammel ble funnet sterkt forkommen på gata i Oslo, utsatt for menneskehandel og tvunget til å selge kroppen sin av en nigeriansk familievenn.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier regjeringen skal gjennomgå regelverket for utlendinger som har søkt om asyl i Norge og som sliter med å skaffe ID-papirer.

– Justisministeren er nær sagt intetsigende, mener kvinnens advokat.

Jenta (23) er redd for å dra tilbake til Nigeria

KASTES UT ETTER SJU ÅR: Den 23 år gamle kvinnen fra Nigeria

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Urimelige krav

Hverken Utlendingsnemnda, Utlendingsdirektoratet eller Justisdepartementet vil uttale seg i saken. Stortingsrepresentant og nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, mener Norge behandler jenta feil.

Elvestuen

– URIMELIGE KRAV: Venstrenestleder Ola Elvestuen mener kravene om at ofre for menneskehandel må skaffe pass for å få bli i Norge er urimelige.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er kvinner som er utsatt for menneskehandel og tvang, og da må myndighetene få på plass vi få på plass et system som ikke behandler dem som om de er vanlige asylsøkere, sier Elvestuen.

Venstrepolitikeren stilte derfor justisminister Anders Anundsen et skriftlig spørsmål om hvorvidt statsråden vil sikre at ofre for menneskehandel ikke mister oppholdstillatelsen på grunn av urimelige krav til fremskaffelse av ID-papirer.

Skal gjennomgå reglene

«Regjeringen har besluttet at ordningen med begrensede tillatelser i påvente av dokumentert identitet skal gjennomgås i sin helhet» svarer Anundsen på spørsmålet fra Elvestuen.

Justis- og beredskapsministeren påpeker at regelverket tilsier at personer som fyller vilkårene for å få asyl i Norge uavhengig om de har fremlagt dokumenter på sin identitet eller ikke, og at dette også gjelder personer som søker om beskyttelse i Norge fordi de er ofre for menneskehandel.

Intetsigende

Jentas advokat Anders Ervin Solberg har klaget inn saken for Utlendingsnemnda. Selv om regjeringen skal gjennomgå regelverket mener han at det vil ta for lang tid for akkurat hennes sak.

Advokatfullmektig Anders Solberg

FOR LANG TID: Advokat Anders Erving Solberg mener det vil ta for lang tid å vente på at regjeringen skal gjennomgå reglene på nytt.

Foto: Advokatkontoret Humlen & Rieber-Mohn

– Det pågår stort sett alltid en gjennomgang av dette regelverket, så jeg har ingen store forventninger, sier han.

Advokaten mener svaret fra statsråden er nær sagt intetsigende, og at Anundsen ikke har benyttet muligheten til å se nærmere på problemstillingene i 23-åringen sak.

– Spørsmålet som melder seg nå er hva myndighetene faktisk krever for at kvinner som min klient skal få opphold. Selv om justisministeren skriver at det er mulig å få opphold med dagens regelverk, så ser man i praksis at de mulighetene, i alle fall i denne saken, er små.

Les mer:

Flere saker fra Innlandet