Torstein på TikTok: – Vi må gi mer blaffen

Torstein Lerhol legger ut videoer på sosiale medier i håp om å få folk til å le.

EN GOD LATTER: For Torstein Lerhol (34) er TikTok en sosiale medier-plattform som gir han humor i hverdagen. Med hjelp av assistentene sine legger han ut videoer med humor og selvironi i håp om å gi folk en god latter.

– Jeg tenker vi må få fokus bort fra kroppen, og heller se mennesket.

Det sier Torstein Lerhol, som er Senterpartipolitiker og fysisk funksjonshemmet. Han lastet ned TikTok i juni, og har siden den gang lagt ut humoristiske og selvironiske videoer på den populære sosiale medier-appen.

Lerhol forteller at han ønsker å bruke TikTok som en arena hvor han kan vise annerledeshet på en avslappet og humoristisk måte.

– Verden er mer enn unge jenter som danser til «Savage», sier han, og legger til:

– Dersom man skal oppnå en normalisering og reell likestilling tror jeg det er viktig at man også er synlig på mer «useriøse» medier som for eksempel TikTok.

– En mangelvare

– Normalen er ulikhet.

Det sier Lilly Ann Elvestad, som er generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Hun mener det er viktig at sosiale medier speiler hele samfunnet, noe hun ikke synes det gjøres nok av i dag.

– Det er en mangelvare at hele mangfoldet av det norske samfunn vises. Kroppspress finnes overalt. Vi lever med kroppspress alle sammen, og jo mer vi kan vise alt vi er, jo bedre er det.

Lilly Ann Elvestad

NORMALISERING: Lilly Ann Elvestad, som er generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon synes Lerhol er tøff som byr på seg selv i sosiale medier. Hun håper flere velger å gjøre det samme.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Elvestad tror det kan bety mye for mange at Lerhol viser seg frem på sosiale medier.

– Det skaper nok en identitet for flere, og bidrar til en større aksept og en normalisering av forskjellene i samfunnet, sier hun.

– Jeg skjønner at min kropp kan provosere

– Jeg synes han på en god måte viser at det er andre ting å tenke på enn sommerkroppen. Det håper jeg folk kanskje også tenker over når de ser denne snutten.

Kroppsaktivist og samfunnsdebattant, Carina Elisabeth Carlsen lo godt da hun så TikTok-videoen av Lerhol som brukes som vekt av assistentene sine.

Hun legger selv ut videoer og bilder på Instagram der hun viser mye kropp, og synes det er synd at vi stadig må minnes på at kropper kommer i alle farger og fasonger.

– Jeg skjønner at min kropp kan provosere, men det er også synd at vi ikke har kommet lenger enn å gå i fistel av kropp. Vi skylder ingen å se ut på den ene eller andre måten.

Carlsen sier hun skulle ønske at hun i barndommen hadde forbilder som så ut som henne, eller som i det minste var annerledes, og som ga litt blaffen.

– Hverken mine eller Torstein sine poster kan bekjempe kroppspress alene, men jeg tror absolutt at vi er med på å normalisere kropp i ulike fasonger.

Folkeopplysning

– For meg har alltid selvironi og humor vært et våpen mot fordommer, og det håper og tror jeg at kan gjelde for flere, sier Lerhol.

Treningsvideoen, som er den siste videoen han har lagt ut på TikTok, har nesten 30.000 visninger.

34-åringen synes det er gøy å se at så mange engasjerer seg.

«Hva er galt med ryggen hans?», er en av mange kommentarer på treningsvideoen. Til det svarer Lerhol: «Hei. Jeg har hatt skoliose (skjev rygg) siden barndommen. Det er derfor den er deformert.».

– Det er artig at en del mennesker kommenterer og stiller spørsmål. For meg er det viktig å svare saklig, rett og slett drive litt folkeopplysning, sier han.

Skuffet Torstein Lerhol

OVERFLADISK: – Jeg følger jo med i samfunnet og ser at det er alt for mye fokus på det å være «tan», ha six-pack og fine pupper. Det blir veldig overfladisk, sier Lerhol.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK