Hockeytrener fikk sparken - møter gamleklubben i retten

LILLEHAMMER (NRK): Tor Nilsen krever å få fortsette som hovedtrener for Lillehammer ishockeyklubb. I dag kom den spesielle saken for retten.

Tor Nilsen i retten

SPARKET TRENER: Tor Nilsen fikk sparken som trener i Lillehammer ishockeyklubb.

Foto: Erlend Moe / NRK

Som spiller var Tor Nilsen sentral da Lillehammer ishockeyklubb tok sin til nå eneste NM-tittel i 1994, da han scoret det avgjørende målet i finalen mot erkerival Storhamar.

Senere var han hovedtrener og sportslig leder i eliteserieklubben i ni år, fra 2006 til 2015, med gode resultater.

I dag er Nilsen og tidligere styreleder Lars Tvete motparter i en arbeidsrettssak i Sør-Gudbrandsdal tingrett, i en sak som regnes som prinsippielt viktig for idrettstrenere.

Krever jobben tilbake

Tor Nilsen mener han ble usaklig oppsagt da han 21.januar i år fikk beskjed om at han var ferdig som hovedtrener i L.I.K.

– Det kom som et sjokk. De ga meg en halvtime på å bestemme meg om jeg ville ta sluttpakke. Vi hadde vunnet sju-åtte kamper på rad, så det hele føltes veldig merkelig, sa Nilsen i retten.

Ifølge klubben presset elendig økonomi dem til å bytte trener. Nilsen mener dette ikke er troverdig, og tror det er andre årsaker som ligger bak.

Lillehammer har senere ansatt svenske Mikael Kvarnström som ny hovedtrener.

Nilsen mener han i realiteten var fast ansatt og at han derfor har rett til å få fortsette i jobben til saken er rettslig avklart. Vurderingen av om oppsigelsen er usaklig skal retten vurdere i høst, mens det viktigste spørsmålet nå er om Nilsen var å regne som fast ansatt eller ikke.

Nilsens advokat Sigurd Klomsæt sa i sitt innlegg i retten at det er åpenbart at Nilsen etter ni år i klubben i realiteten har vært fast ansatt, og at reglene for oppsigelser for fast ansatte derfor må gjelde.

– Det handler om å redde klubben

Joakim Augeli Karlsen, advokat for Lillehammer Ishockeyklubb

KLUBBENS ADVOKAT: Joakim Augeli Karlsen representerer Lillehammer ishockeyklubb i rettssalen.

Foto: Erlend Moe / NRK

Motpartens advokat, Joakim Augeli Karlsen, mener Nilsen ikke var fast ansatt, og at han derfor ikke har rett til å gjeninntre i stillingen. Han sa blant annet at midlertidig ansettelse er det vanlige for trenere i idretten, og at arbeidsavtalen er avgrenset i tid.

Han sa også i retten at Nilsen fikk tilbud om annen trenerjobb i klubben, riktignok med en lavere lønn enn han hadde.

Joakim Augeli Karlsen og Lars Tvete

STYRETS MANN: Lars Tvete satt som styreleder på oppsigelsestidspunktet.

Foto: Erlend Moe / NRK

– For meg handler det om å redde en ishockeyklubb, sa tidligere styreleder og nåværende styremedlem Lars Tvete i retten.

Han hevder L.I.K. var – og er – i reell fare for å gå konkurs.

– Hvis denne klubben går konkurs, er det ikke på grunn av Tor Nilsen, men på grunn av klubbens behandling av Tor Nilsen, svarte advokat Klomsæt.

Han sa saken er så viktig at de er klare til å ta den videre i rettssystemet.

Sjelden rettstvist

Det har gått nesten fem måneder siden oppsigelsen. Partene har ikke kommet til en løsning.

– Det er uvanlig at slike saker ender i retten, sier Karlsen.

Tvete la heller ikke skjul på Nilsens lange fartstid gjør saken vanskelig for L.I.K.

Tor Nilsen er nå trener for Norges U20-landslag, men det er bare et deltids engasjement. Ellers er han arbeidssøker på NAV.

– For å si det som er, er det helt for jævlig å sitte her i retten. Jeg har mange av de beste vennene mine i klubben, sa Nilsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Tor Nilsen

L.I.K.-TRENER: Tor Nilsen i aksjon som trener for Lillehammers hockeylag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix