Hopp til innhold

Tolv personer pågrepet for ulovlig ulvejakt

Økokrim og politiet i Hedmark har aksjonert og pågrepet tolv personer fra Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og Elverum og siktet dem for ulovlig ulvejakt. 70 politifolk deltok i aksjonen. – De siktede er sjokkert, sier to av forsvarerne.

Tolv personer er pågrepet og siktet for ulovlig ulvejakt. Fem er fra Trysi, fem fra Elverum, en fra Engerdal og en fra Stor-Elvdal. De er siktet for miljøkriminalitet og for organisert kriminalitet.

Reporter Arne Trolldalen. Foto/redigering: Knut Røsrud.

Aksjonen mot de tolv er et resultat av etterforskning gjennom vinteren. Det er Økokrim som har stått for etterforskningen, i tett samarbeid med Hedmark politidistrikt.

– Det er snakk om grupperinger som etter politiets vurdering driver organisert uttak av ulv innenfor forvaltningsområdet, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad.

Etterforskning gjennom mange år

pressekonferanse

Førstestatsadvokat Tarjei Istad fra Økokrim og politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Henning Klauseie forteller om pågripelsene.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Førstestatsadvokat Istad sier at det i mange år har vært mistanke om at det finnes miljøer både i Hedmark, Akershus og i Østfold som i mange år har drevet organisert jakt for å ta ut ulv.

– Grunnen til at vi mener det er organisert, er blant annet at vi mener det er gjort undersøkelser omkring hvor ulven befinner seg på gitte tidspunkter, for så å gå etter dem på «passende» tidspunkt, sier Istad.

Han sier videre at det er tatt ut siktelser som går på felling og forsøk på felling.

– Vi vil foreløpig ikke si noe om antall ulver dette gjelder, men det jeg kan si er at noen av disse personene kan stå bak ulovlig jakt på flere ulver, flere år tilbake i tid, sier han.

Det er tatt ut siktelser som går både på miljøkriminalitet og på organisert kriminalitet. Tilsammen vil dette kunne gi en strafferamme på elleve år, sier Istad.

Sjokkert over å bli pågrepet

Advokat Helge Hartz er forsvarer for to av de siktede. Han har ikke fått satt seg godt inn i siktelsen ennå, og bare såvidt snakket med klientene sine.

– De to mennene opplevde det som et sjokk å bli pågrepet, og sier det var en stor belastning å bli pågrepet hjemme, sier Helge Hartz til NTB i kveld.

Advokat Jostein Løken forsvarer en av de andre mennene.

– For ham var det en veldig sjokkerende opplevelse. Han tok det veldig tungt, sier Løken.

Jostein Løken synes det høres voldsomt ut at 70 politifolk var med på aksjonen tirsdag.

– Jeg har vel knapt hørt lignende, at det engasjeres 70 tjenestemenn, det er vel nokså unikt, sier Løken.

Har fått mange tips

Forskere ved Høyskolen i Hedmark, som er en del av SkandUlv-prosjektet, har gjennom mange år holdt øye med den norske ulvestammen. En rapport de har skrevet, viser til at ca annenhver ulv blir skutt illegalt.

– I alle år har vi fått meldinger og tips om dette, så det har pågått lenge, men tidligere har vi ikke klart å nå fram, sier Istad.

Ulovlig felling av ulv er regnet som alvorlig miljøkriminalitet og er et prioritert område for Ruiksadvokaten.

– Det siste året, og spesielt denne vinteren, har vi trappet opp innsatsen og det har altså ført til denne aksjonen, sier Istad.

Store mengder beslag

Snaut 70 politifolk var i dag med på aksjonen mot de tolv som nå er pågrepet.

– Vi har gjort beslag i blant annet datamaskiner, mobiltelefoner og også noen våpen, sier poliltiadvokat Henning Klauseie.

Aksjonen var planlagt og gjennomført sammen med Økokrim og foregikk på tolv forskjelige stedet i Hedmark. De tolv som er pågrepet sitter nå i avhør og politiet vil i løpet av morgendagen ta stilling til om de skal varetektsfengsles.

Se politiets pressekonferanse om saken her:

Politiets pressekonferanse om pågripelsene i ulvejaktsaken.

Politiets pressekonferanse om aksjon mot ulovlig ulvejakt.