I sommer får tollerne blålys og sirener på bilene sine

I løpet av sommeren skjer en historisk begivenhet for tollerne, da får de nemlig ta i bruk blålys og sirener. Og det trengs for stadig flere stikker av fra tollkontrollene.

Blålys

Tollerne har ønsket seg blålys og sirener siden 90-tallet. Til sommeren går ønsket endelig i oppfyllelse.

Foto: Kristian Kirk Mailand/Maimento / colorbox.com

Mens svenske tollere har brukt blålys og sirener i mange år, kjører norske tollere anonyme biler og får ikke bryte fartsgrensa.

Noe som skaper problemer når bilister ikke vil stoppe for kontroll.

– Vi har jo sett de senere årene at stadig flere rett og slett stikker av. Så per i dag har vi kontaktet politiet, siden vi ikke kan avvike fra veitrafikkloven og må holde fartsgrensen, sier kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

– Mange er nervøse

Morten Nystuen

Morten Nystuen i Tollvesenet er glad de endelig får blålys på bilene sine.

Foto: Jan Egil Løvbak

Et prøveprosjekt i Tollregion Øst-Norge skal nå gi norske tollere helt nye muligheter til å fakke smuglere.

I fjor høst fikk Tollvesenet klarsignal til et prøveprosjekt med utrykningskjøring i Region Øst-Norge, og i løpet av sommeren tar tollerne i bruk blålys og sirener på bilene sine.

Foreløpig skal de eksisterende, noe anonyme tjenestebilene brukes. Cirka 80 tollansatte har fått eller vil få utrykningskurs og annen opplæring.

– VI har jo hatt en ønske om å få blålys siden slutten av 90-tallet. Så dette var etterlengtet. Det er klart at tjenestemennene blir nok litt overrasket når de får vite hva skal krav som stilles til det å kjøre utrykning. For det er ikke bare bare, mange har vært nervøse, men jeg synes de har vært flinke, sier Nystuen til NRK.

Svenskene gleder seg

Tollvesenet får i første omgang bruke blålysene og sirene i Hedmark, Oppland, Østfold og i deler av Akershus. I Sverige har tollerne brukt blålys i mange år.

Tollvesen

Stadig flere smuglere stikker av ved kontroller.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Ja, vi har syntes synd på våre norske kolleger lenge, sier gruppesjef i Gränsskyddsgruppen i Tullverket i Värmland, Roger Nilsson.

Han gleder seg over at norske tollere også nå får kjøre med utrykning. Han mener det er helt nødvendig at tollerne kjører med utrykning for å møte det stadig hardere smuglermiljøet.

– For vår del er det veldig viktig. Det er en sikkerhet når vi stopper biler langs veien, fordi vi kan advare andre trafikanter slik at de ser hva vi holder på med. Samt at vi på en enkel og sikker måte kan stoppe kjøretøy bakfra, sier Nilsson.

Ønsker seg også pepperspray

Svenske tollere har en helt annen myndighet i forhold til smuglere enn de norske.

De får også lov til å bruke pepperspray og batong til bruk i kritiske situasjoner. Pepperspray er også aktuelt i Norge.

– Det er under utredning. VI har jo håndjern i dag og vi bruker vernevester, men vi er veldig passive. Det har vi alltid vært. Jeg vet at det er et ønske fra flere om bruk av pepperspray. Men for hvert tiltak vi tar i bruk for å bedre egen sikkerheten, så må vi være sikre på at det er det riktige, sier Nystuen.