Tøff rettsak mot prest

I dag startet rettsaken mot presten som tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin datter. NRK følger rettsaken. 

Rettsal
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Saken kommer til å bli tøff, sier prestens datter til NRK.

Rettsaken mot presten i Glåmdals-distriktet starter i dag.

Han er tiltalt for grove seksuelle overgrep, vold og mishandling av stedatteren sin gjennom mange år.

I følge tiltalen startet overgrepene da jenta var fem år gammel.

Forberedt

I dag er stedatteren en voksen kvinne. Overgrepene presten er tiltalt for skal ha pågått fra hun var fem år gammel og til hun ble mellom 16 og 18 år.

Etter at hun valgte å anmelde presten og det ble tatt ut tiltale mot ham, har hun og bistandsadvokaten forberedt seg som best mulig til rettsaken.

- Vi har vært gjennom mange avhør og vi har snakket mye sammen. Det er slik vi har forberedt oss, sier kvinnens bistandsadvokat Inger Marie Støen.

 

 

 

 

Rettsal
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Uenige om åpen rett

Hun sier kvinnen har hatt det vanskelig i mange år og fortsatt sliter. Men hun ønsker å forklare seg i rettsaken for åpne dører. Det motsetter den tiltalte presten og hans forsvarer seg.

- Vi ønsker lukkede dører i alle fall under forklaringene til min klient, hans kone og stedatteren, sier forsvarer Sigmund Øien. Han kommer til å be om lukkede dører underveis i rettsaken.

Statsadvokat Bodil Thorp Myhre ønsker også at saken skal gå for åpne dører.

- Det er en svært alvorlig tiltale og saken har offentlig interesse. Da bør rettsaken være åpen for offentligheten slik at de kan utøve den kontrollen med rettsvesenet som de skal, sier Bodil Torp Myhre.

Biskop og kone i vitneboksen

Det skal føres 35 vitner, jevnt fordelt mellom aktoratet og forsvaret. Prestens kone er innstevnet av aktoratet, og Sigmund Øien vil ikke foregripe om hun vil forklare seg til fordel for mannen sin eller ikke.

Biskop Solveig Fiske skal også vitne i saken. Det er fordi hun hadde personalansvar for presten som er tiltalt, gjennom sin jobb i Hamar bispedømme.

Tiltalen

Presten er altså tiltalt for grovt seksuelt misbruk av stedatteren sin gjennom en årrekke. Han risikerer 21 års fengsel hvis han blir funnet skyldig og dømt.

I følge tiltalen var det seksuelle misbruket av groveste slag og han gjennomførte det ved bruk av vold og trusler. En del av volden defineres i tiltalen som mishandling. 

Nekter straffskyld

Den tiltalte presten har hele tiden nektet straffskyld og kommer til å erklære seg ikke skyldig når saken starter i dag.

- Det er fordi vi mener han ikke har gjort det han er tiltalt for, sier  Sigmund Øien.