Politiet åtvarar etter at to personar vart utsett for millionsvindel

To personar i Innlandet har til saman tapt 4 millionar kroner på kryptosvindel. – Går ut over psyke og økonomi.

Bermix Studio Kryptovaluta.

KRYPTOVALUTA: Ein digital valuta som fleire spekulerer i.

Foto: Bermix Studio / Unsplash

Politidistriktet i Innlandet går ut med ei åtvaring mot personar som tilbyr å investere i kryptovaluta via sosiale medium.

NRK forklarer

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digital valuta

Pengene finnes kun på internett. Derfor kan du uansett hvor du befinner deg i verden, gjøre opp i én digital valuta uten mellomledd.

Kryptovaluta kontrolleres ikke av banker

Kryptovaluta er desentralisert og kryptert. I teorien er det ingen som kontrollerer den. Det gjør gjerne at kursen til slik type valuta er ekstremt ustabil. Det kan altså øke muligheten for å oppnå en høyere avkastning på din investering, men også risikoen for at du taper stort.

Hva er blockchain?

Grunnen til at «ingen» kontrollerer kryptovaluta er teknologien den bruker, som heter «blockchain». Blokkkjeden er en form for en database, hvor dataene ikke er lagret bare på ett sted, men hos alle i nettverket. Teknologien tillater deltakerne i nettverket å godkjenne transaksjoner uten samtykke fra en tredjepart.

Det finnes tusenvis av forskjellige kryptovalutaer

Noen av de største heter Bitcoin, Ethereum, Litecoin og Ripple. Valutaen kjøpes på såkalte kryptobørser, som det etter hvert begynner å finnes ganske mange av.

Hva brukes det til?

Kryptovaluta benyttes i større grad som et investeringsobjekt, og spekulasjonsobjekt, enn betalingsmiddel som var det opprinnelige formålet.

Å lage flere coins (enheter av valutaen) kalles mining

Mining er prosessen der «blokker» av transaksjoner blir verifisert, og nye enheter lansert. Har du «minet» eller utvunnet virtuell valuta som for eksempel bitcoin må du rapportere det i skattemeldingen.

Prosessen krever enorme mengder datakraft

Om bitcoin hadde vært et land, ville det ranket som nummer 58 i verden når det gjelder strømforbruk. For å utvinne bitcoin brukes tusenvis av kraftige datamaskiner. Dette har ført til mye klimakritikk fordi mye av utvinningen bruker kullkraft som energikilde, den mest skadelige typen fossil energi for klimaet.

Åtvaringa kjem etter to personar melde inn at dei hadde tapt 1,8 og 2,2 millionar kroner ved å overføre pengar til useriøse aktørar. Dei har truleg tapt desse pengane for godt.

– Det er svært alvorleg for dei det gjeld. Det er snakk om veldig mykje pengar som ein mistar på kort tid, noko som går utover både økonomi og psyke for dei som blir utsett for det, seier politiførstebetent Knut Johannson Ødegaard.

Politihuset i Innlandet

ÅTVARAR: Ingen seriøse aktørar vil informere om kryptovaluta over uformelle chattetenester, seier politiet.

Foto: Per Magnussen

Fortvila situasjon

Han seier politiet får slike saker med jamne mellomrom. Det er ikkje første gang i år at nokon har mista millionbeløp på kryptosvindel:

Ødegaard ønsker ikkje å gå inn på dei to sakene. Den eine er lagt vekk, og den andre er no under etterforsking.

– Men det vi ser i er at ein ofte blir lurt via eit program som heiter Anydesk som gjer det mogleg for svindlaren å fjernstyre pc-en til fornærma.

Han seier det ofte er prat om oppsparte middel som blir borte på dagen.

– Det er mykje pengar i desse sakene og svært fortvilande for dei fornærma.

Og tidlegare svindel-saker viser at det også er vanskeleg å få desse pengane tilbake gjennom banken:

Ikkje bruk useriøse aktørar

Politiet har fleire råd for å unngå slik svindel.

– Vårt viktigaste råd er å ikkje investere pengar via lenker på e-post, Facebook eller andre sosiale medium, seier politiførstebetjenten.

I tillegg er det viktig å prate med eldre i familien om økonomi og kva dei gjer på nett.

– Ver forsiktig med det du gjer på nettet om du ikkje har god kunnskap om det du gjer.