Tiltalte: Kan ikke forklare overgrepsbilder

GJØVIK TINGRETT (NRK): Den overgrepstiltalte familiefaren fra Hadeland sier at han ikke skjønner hvordan overgrepsbilder av spedbarn havnet på hans minnebrikke.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

MARATON-RETTSSAK: Aktor Marit Bakkevik og forsvarer Vegard Aaløkken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor Marit Bakkevig spurte i formiddag mannen i 40-årene om politiets funn av en rekke overgrepsbilder av spedbarn på minnebrikken for hans fotoapparat.

– Minnebrikken kan også brukes til å overføre filer fra internett, men jeg husker ikke helt sikkert om jeg har gjort dette, sa han under sin forklaring i dag.

– Jeg har ikke oversikten

– Jeg lagrer ofte bilder på minnebrikke eller på disker utenom datamaskinen, for å spare lagringsplass. Jeg laster ned "pakker" og har ikke alltid oversikten over hva disse inneholder.

Deretter konfronterte Bakkevig han med hans tidligere forklaringer, der han hovedsaklig gir uttrykk for både tvil og undring over hvordan dette kan ha skjedd.

Forsvarer Vegard Aaløkken spurte også tiltalte om hvordan bildene kunne havne der.

– Jeg kan ha lagret på feil disk, overført fra minnebrikke som var blitt full, eller direkte fra internett. Flere av disse bildene har jeg ikke sett før Kripos viste meg dem.

– Jeg syns det er fælt at Kripos skal anklage meg for dette.

– Jeg var langt nede under disse avhørene, og politiet passet godt på at jeg ikke skulle gjøre det slutt.

60.000 bilder beslaglagt

Mannen er tiltalt for en rekke alvorlige forhold, blant annet voldtekt og overgrep mot små barn. Til sammen er det åtte fornærmede i saken, to av dem var på første dagen til stede i rettssaken.

Politiet har beslaglagt 60.000 bilder og 2145 videoer som de mener har straffbart innhold. Det er snakk om bilder og filmer av seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

Under forklaringen i dag tok han til tårene flere ganger og ba om unnskyldninger "overfor dem jeg har krenket".

Avslørt av DNA-spor

Familiefaren fra Hadeland skal ha oppsøkt barna på forskjellige steder på Østlandet, kledd av dem, tatt bilder og i noen tilfeller forsøkt å ha seksuell omgang. Flere av dem skal han ha lokket med seg eller tatt dem med makt.

DNA-spor fra den da ukjente gjerningsmannen ble funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet gjennom ti år. I oktober i fjor ble mannen pågrepet i sitt eget hjem.

Det er oppnevnt to rettspsykiatrisk sakkyndige som skal følge rettssaken.

Det er satt av opptil tre uker til rettssaken i Gjøvik tingrett.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet