Tiltalt: – Jeg skjøt ikke for å drepe politiet

VINSTRA (NRK): Mannen som er tiltalt for drapsforsøk mot to politibetjenter på Vinstra, sier han bare hadde til hensikt å avfyre varselskudd.

Anonymt bilde bakfra hjemme på trappa av mannen som skjøt en politibetjent på Vinstra

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Den tiltalte 69-åringen var tirsdag på åstedsbefaring sammen med Nord-Gudbrandsdal tingrett i hjemmet sitt på Vinstra. Han sier han ønsker å be de to politibetjentene om unnskyldning, men nekter straffskyld for drapsforsøk.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Tirsdag ble det gjennomført åstedsbefaring ved huset til 69-åringen på Vinstra i Oppland. Sammen med to politibetjenter gjenskapte han den dramatiske hendelsen om kvelden 26. november i fjor da mannen løsnet to skudd med et haglegevær. Selv hevder den tiltalte at han ikke hadde til hensikt å drepe politiet.

– Målet med å skyte var å hindre at dem kom inn i huset, ikke å drepe. Det var tenkt som et varselskudd egentlig, men det gikk så fort. Jeg skulle skutt opp i lufta i stedet. Det er lett å være etterpåklok, forklarte mannen da han vitnet i retten denne uka.

69-åringen ønsker å be politimennene om unnskyldning, men nekter straffskyld. En av betjentene ble truffet i korsryggen, men reddet seg trolig fordi han hadde på seg en vernevest. Mandag forklarte politimannen i Nord-Gudbrandsdal tingrett at han trodde han kom til å bli lam i minuttene etter skytingen.

To politimenn sett bakfra ved huset på Vinstra der de ble skutt på av en psykisk syk mann.

BLE SKUTT PÅ: Politibetjentene som ble beskutt var tilbake på stedet for å vise Nord-Gudbrandsdal tingrett hva som skjedde den dramatiske novemberkvelden i 2014.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Lege måtte låse seg inne

Vinstramannen er diagnostisert med en paranoid lidelse, og i varetektsperioden har han opphold seg på en institusjon. I retten forklarte han om flere konflikter med familiemedlemmer og andre i lokalmiljøet.

Om kvelden 26. november i fjor oppsøkte mannen det lokale legekontoret på Vinstra med pusteproblemer, men synes ikke at legen tok ham alvorlig. Mannen opptrådte truende, og legen valgte å låse seg inne på et kontor før det ble ringt etter politiet.

69-åringen reiste hjem, og forklarte at han ble redd da han plutselig så politiet utenfor huset hans.

– Det ringte på døra. De spurte om jeg trengte hjelp, men det gjorde jeg ikke. Så fikk jeg inntrykk av at de hadde tenkt å bryte opp døra og skyte meg. Det var da jeg fikk panikk og hentet hagla. Jeg gikk ut på trappa og skjøt. Et skudd til venstre. Jeg så at det blinket i noe på høyre side, jeg trodde det var en pistol, og jeg skjøt igjen, forklarte han.

69-åringen låste døra og ringte en bekjent og fortalte hva han hadde gjort. Han tok med seg haglegeværet ned i kjelleren, og lå der hele natta og trodde han kom til å bli skutt når politiet stormet huset, fortalte han.

Skarpskytter i militæret

Vinstramannen har lang erfaring med skytevåpen som jeger og gjennom militærtjeneste. I retten ble det blant annet opplyst at han var skarpskytter mens han var i Heimevernet.

I 2008, i forbindelse med at han ble innlagt for behandling, besluttet politiet å inndra jaktvåpnene hans. Han hadde imidlertid fått tilbake våpentillatelsen i november i fjor, men våpnene var fortsatt hos politiet. Men ved hjelp av tillatelsen hadde 69-åringen kjøpt seg en et nytt haglegevær.

Hjemme hos mannen fant politiet også pepperspray, en signalpenn og kniver som han skal ha hatt til selvforsvar.

Åstedsbefaring med dommere og vitner utenfor huset der en politimann ble skutt på Vinstra.

BEFARING: Tirsdag foretok Nord-Gudbrandsdal tingrett og dommer Ingulf Nordahl (til høyre) befaring ved huset der en politimann ble skutt 26. november i fjor.

Foto: Alexander Nordby / NRK