Tiltalt for å ha skutt politimann i ryggen

Den 69 år gamle mannen som skjøt mot politiet på Vinstra i november i fjor er tiltalt for drapsforsøk.

Skytedrama på Vinstra

POLITIAKSJON: 20–30 politifolk bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor. Arkivbilde.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Mannen er tiltalt på to punkter, både for å ha skutt en politimann i korsryggen, og for å ha skutt mot en annen politimann han ikke traff.

I tillegg er han tiltalt for å ha hindret politiet i å utføre sine oppgaver, dette har han ifølge tiltalen gjort ved å utøve vold.

– Tiltalen var som forventet, men jeg kommer til å gå for full frifinnelse. Han var i en nødvergesituasjon og fryktet for sitt eget liv, sier mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt.

Oppførte seg truende på legekontor

Det var 26. november 2014 at skytingen fant sted. Det startet med at 69-åringen hadde oppført seg truende mot en lege og en helsesekretær på et lokalt legekontor. Derfor oppsøkte politiet mannen hjemme på grunn av den truende oppførselen hans på legekontoret.

Da de to polititjenestemennene forsøkte å ta seg inn i huset, skjøt mannen mot dem med et haglgevær og traff den ene i ryggen. Politimannen hadde på seg en skuddsikker vest og ble ikke alvorlig fysisk skadet.

Mens den skadde politimannen ble fløyet til Ullevål sykehus, forskanset gjerningsmannen seg i over åtte timer i boligen sin på Vinstra.

Politiet omtalte mannen som svært farlig, og ba folk holde seg innendørs bak låste dører.

Sigurd Klomsæt

FORSVARER: Sigurd Klomsæt er 69-åringens advokat, og mener mannen må frifinnes fordi han handlet i nødverge.

Foto: Tom Ole Buaas

Hadde fått beslaglagt våpen

Med støtte fra Beredskapstroppen omringet 20–30 bevæpnede politifolk huset gjennom hele natten. Aksjonen endte noen minutter over halv fem torsdag morgen.

– Pågripelsen skjedde uten dramatikk, men vi måtte gå inn i boligen, sa politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen til NRK dagen etter.

Siden skyteepisoden har 69-åringen vært varetektsfengslet og tvangsinnlagt ved Sykehuset Innlandets avdeling på Reinsvoll.

69-åringen hadde i forkant av episoden fått beslaglagt flere jaktvåpen av politiet på grunn av indikasjoner om at han var psykisk ustabil. Han klagde på inndragelsen av jaktvåpnene til Politidirektoratet, som ga ham medhold i at han skulle få de beslaglagte våpnene utlevert.

Hagla som politimannen ble skutt med var et uregistrert våpen. Politiinspektør Olav Sørby ønsket ikke å gå i detalj om hvordan 69-åringen fikk anskaffet denne hagla.

Rekonstruerte skyteepisoden

Politioverbetjent Øyvind Bjerke ved Gudbrandsdal politidistrikt er hovedetterforsker i saken. Han bekreftet overfor NRK i april at det hadde vært gjennomført en rekonstruksjon av hendelsen på Vinstra.

69-åringen har hele tiden nektet straffskyld for skyteepisoden. Mannens forsvarer Sigurd Klomsæt mener rekonstruksjon som ble gjennomført var svært gunstig for hans klient.

– Vi fikk frem opplysninger om hvordan min klient oppfattet situasjonen, tidspunkt ting skjedde på og hvor han gjemte seg. Her kom det frem informasjon som ikke er kommet frem på denne gode måten tidligere, mente Klomsæt.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har i tiltalen tatt forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

Saken skal behandles i Nord-Gudbrandsdal tingrett.