Hopp til innhold

Tiltalt for vold mot politiet under Sian-protest – kan få fengselsstraff

En av de tiltalte etter voldsepisodene i Gjøvik sentrum erkjente i dag at han hindret politiet, men nekter for å ha brukt vold. Påstanden fra aktor er 34 dagers fengsel.

Angrep politiet

MOTDEMONSTRASJON: Flere motdemonstranter ble pågrepet av politiet i Gjøvik 7. oktober. En ble satt i arresten og de andre ble løslatt på grunn av lav alder. I dag sto en mann tiltalt i Gjøvik tingrett, han erkjente straffskyld på to av tre punkter, men ikke når det gjaldt bruk av vold mot politiet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det var i Gjøvik sentrum 7. oktober at den mye omtalte markeringen fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian) ble holdt. Det ble sammstøt mellom politi og motdemonstranter, og i dag sto en av dem tiltalt i Gjøvik tingrett.

Quasim Batti

HARDT UT MOT TILTALTE: Aktor Qasim Batti.

Foto: Dag Kessel / NRK

25-åringen vedgår å ha hindret politiet i deres arbeid, men avviser at han brukte vold i denne sammenhengen. Han erkjenner dermed straffskyld på to av tre tiltalepunkter.

Dytter en politibetjent

Flere videoer viser at han dytter en politibetjent slik at han faller, og aktor, Qasim Batti, mener dette er vold mot offentlig tjenestemann.

Per Herman Thori-Aamot

KRITISERTE POLITIET: Forsvarer Per Herman Thori-Aamot.

Foto: Dag Kessel / NRK

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot mener derimot at tiltalte ble utsatt for en «kroppskrenkelse» av politiet, og at dette var unødig hardhendt. Han mener derfor at bøter er en passende reaksjon.

Aktor Qasim Batti reagerte sterkt på denne uttalelsen.

– Her velger altså forsvarer å kritisere en politibetjent, som ikke står tiltalt i denne saken. Hvis Thori-Aamodt har noe å utsette på politiets håndtering får han bringe dette inn for Spesialenheten, sa Batti.

Saboterte lydanlegget

Flere hundre personer møtte frem foran scenen til Sian i Jernbaneparken i Gjøvik 7. oktober. En av dem saboterte lydanlegget, og to politifolk pågrep ham og førte ham bort til en politibil.

Situasjonen førte til at en politimann ble angrepet og skadd av demonstranter.

Se video fra opptøyene her:

Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter at motdemonstranter angrep politiet under en markering fra «Stopp islamiseringen av Norge» i Gjøvik lørdag.
Amper stemning

AMPERT: Det ble amper stemning da folk ville vise sin motstand til SIAN. Politiet hadde vanskeligheter med å få kontroll på situasjonen, blant annet på grunn av for lav bemanning.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere motdemonstranter ble etter hvert pågrepet av politiet. En ble satt i arresten, mens de andre ble løslatt på grunn av lav alder. Den yngste var 16 år, og barnevernet ble koblet inn i saken. Flere ble anmeldt for ordensforstyrrelse og vold mot politiet.

Diskusjon om kvelertak og nakkegrep

Under rettssaken i dag hevdet forsvareren at politibetjenten tok «kvelertak» på 25-åringen. Politibetjenten, som avga forklaring i retten i dag, sa at det ikke var kvelertak, men «nakkegrep».

– Dette er en type pågripelse som er godkjent under utdanningen på Politihøgskolen, og jeg mener dette var det eneste riktige i den kaotiske situasjonen som da oppstod, sa betjenten.

Tiltalte svarte at han ikke dyttet hardt, at det ikke var ment for å hindre politiets arbeid. Han understreket at dette kom som en reaksjon på det han mener var overdreven maktbruk.

– Jeg fikk ikke puste, og måtte hive etter pusten etterpå, sa han i retten i dag.

Politibetjenten svarte at dette neppe var tilfelle, og aktor viste til en video, der 25-åringen går oppreist med en gang etterpå.

Dom i saken faller 7. november.

SIAN

STORT OPPMØTE: Det var så mange som 700 personer som møtte opp under SIAN-appellen og motdemonstrasjonen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere saker fra Innlandet