Hopp til innhold

Overgrepstiltalt frykter å bli hengt ut i sosiale medier

20-åringen er tiltalt for seksuelle overgrep og krenkende handlinger mot til sammen 46 jenter. Selv ber han om delvis lukkede dører når rettssaken starter i dag for å unngå omtale i sosiale medier.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

VOLDTEKTER: 20-åringen er blant annet tiltalt for to voldtekter, tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og hele 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Mannens forsvarer, advokat Kåre Lund, sier bakgrunnen for at de mandag vil be Sør-Gudbrandsdal tingrett om delvis lukkede dører, er at den tiltalte frykter at privatpersoner som er til stede vil spre sensitiv informasjon om ham via sosiale medier.

– Vi har ikke bedt om at presse eller media blir utestengt, for vi regner med at presse og media holder seg til de presseetiske reglene. Men vi føler at det lett blir større belastning det som skjer på sosiale medier. Vi frykter at det kan sitte folk i rettsalen som refererer direkte dit, sier forsvareren til NRK.

Advokat Kåre Lund står foran en hvit vegg
Foto: Privat

Lund opplyser at den tiltalte er omtalt på sosiale medier flere ganger med fullt navn, adresse, telefonnummer og registreringsnummer til bilen hans.

– Han er en ungdom han også. Denne saken har blitt en stor belastning for ham. Det er det ikke tvil om, sier forsvareren.

46 jenter skal vitne

Den svært omfattende sedelighetssaken ble rullet opp etter at ei jente i fjor anmeldte mannen for voldtekt. Underveis i etterforskning kom politiet på sporet av det de mener er en lang rekke seksuelle lovbrudd mannen skal ha gjort seg skyldig i. Hele 46 jenter i alderen 12-18 år gamle er fornærmede i saken.

20-åringen er tiltalt for to voldtekter, tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

Han er også tiltalt for ved syv tilfeller å ha utsatt jenter for smitte med kjønnssykdommen klamydia. 20-åringen skal også ha fått jenter til å sende ham seksualiserte bilder eller videoer av seg selv. Han er også tiltalt for å ha sendt seksualiserte bilder eller videoer av seg selv til flere jenter.

Det eldste forholdet skjedde høsten 2010. Da var den tiltalte selv 16 år gammel. Ifølge forsvareren nekter mannen å ha brukt trusler eller vold for å oppnå seksuell omgang med noen av jentene.

– Han innrømmer at han har hatt seksuell omgang med mindreårige, altså jenter under 16 år, men ikke at han har brukt vold mot noen av dem. Hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet på de enkelte tiltalepostene vil jeg ikke kommentere nå, sier forsvarer Kåre Lund.

Flere av jentene har det vanskelig

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal representerer en rekke jenter som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en 20-åring fra Gudbrandsdalen.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal opplyser at flere av de fornærmede i saken har det vanskelig.

– Det er mange fornærmede som er inne i bildet, og at det er mange tiltaleposter. Hos de fornærmede det veldig forskjellige reaksjoner på det som har skjedd. Gjennomgående er det klart veldig vanskelig å møte i retten og forklare seg i en overgrepssak, sier Braathen Hjortdal.

Også bistandsadvokaten vil trolig be om lukkede dører i forbindelse med forklaringene til noen av de berørte jentene.

– Enkelte av de fornærmede har sagt at det er en forutsetning for at de skal greie å forklare seg at saken går for lukkede dører. Det gjelder ikke for alle, men det gjelder for noen, sier hun.

Den tiltalte nekter for å ha brukt vold eller trusler. Det er ikke de fornærmede jentene enig i.

– De har ikke samme oppfatning som tiltalte når det gjelder om han har bruk vold eller trusler, sier Braathen Hjortdal.

To sakkyndige

Spesialist i klinisk psykologi, Bjørn Solbakken, og spesialist i psykiatri, Fred Heggen, er begge oppnevnt som sakkyndige.

De to har allerede levert en foreløpig rapport, men begge vil også følge hovedforhandlingene og avlegge en endelig rapport mot slutten av saken.

Statsadvokat Iris Storås er aktor i straffesaken. Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av 3 uker til rettssaken.

Flere saker fra Innlandet