Tidligere bankansatt tiltalt for å ha svindlet banker for 19,5 millioner

Kvinnen skal ha svindlet og forsøkt svindlet banker for til sammen 19,5 millioner kroner. Pengene skal blant annet ha gått til å subsidiere datterens ekstreme luksuriøse forbruk.

Tinghuset i Elverum

Det er satt av tre dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I dag starter rettssaken i Sør-Østerdal tingrett mot kvinnen i 50-årene fra Hedmark. Saken er en av de største svindelsakene i sitt slag i Hedmark.

Den tidligere bankansatte er tiltalt for å ha svindlet banker for 16,8 millioner kroner og for forsøk på det samme for 2,7 millioner kroner.

Bedrageriene foregikk i en periode på nesten seks år, fra 2006 til 2011, da jobbet kvinnen i Sparebanken Hedmark.

Svindelen ble avslørt av sparebanken sjøl, da de oppdaget at taksten som ble brukt i forbindelse med en privat lånesøknad var forfalsket. Banken anmeldte saken til politiet i mars 2012. Kvinnen hadde da sluttet i banken.

Stor sak

Kvinnen har kommet med en uforbeholden tilståelse, og saken skulle egentlig gå som en tilståelsessak i Sør-Østerdal tingrett i mai.

Richard Røed

Aktor i saken er politiadvokat, og leder for økoteamet i Hedmark, Ricard Røed.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den ble utsatt fordi en tilståelsessak forutsetter at den siktede husker alt vedkommende er siktet for, noe kvinnen ikke gjorde.

Tiltalen består av 67 tilfeller av grov bedrageri på til sammen 16,8 millioner kroner. To tilfeller av forsøk på grovt bedrageri, samt 37 tilfeller av dokumentforfalskning.

– Det er en veldig stor og alvorlig sak med bedrageri for store beløp over flere år mot en lang rekke banker. Beløpsmessig er dette den største saken jeg har vært borti som leder for økoteamet i Hedmark, sier politiadvokat og aktor i saken, Richard Røed.

Aktor mener også det er kritikkverdig at kvinnen jobbet i banken og har hatt stor tillit som hun har misbrukt.

Forfalsket dokumenter

Bedrageriene skal ha foregått ved at hun blant annet har forfalsket selvangivelser, manipulert gjeldsposter, forfalsket underskrifter, justert lønnsslipper og oppgitt uriktige nedbetalinger på lån.

Over 30 banker og finansinstitusjoner står på listen over dem som er utsatt for det omfattende bedrageriet. Det er både store aktører som Nordea, Svea, GE Money Bank og DNB, men også mindre banker som Øystre Slidre Sparebank, Grue Sparebank, Soknedal Sparebank og Totens Sparebank.

Årsaken til at kvinnen har kunnet svindlet såpass mange banker er, ifølge Røed, at det er snakk om mange banker og de snakker ikke sammen.

– Vanskelig å avsløre

Dette har Sparebanken Hedmark tidligere bekreftet til NRK.

– Bedrageriet har skjedd gjennom dokumentforfalskning. Det er vanskelig for banker å gardere seg mot dette. Det ser vi jo her når det er så mange banker som er involvert. Heldigvis skjer det svært sjeldent. Det er klart at personen hadde god innsikt i hvordan man jobber med sikkerhet og dokumenter i en bank, sa informasjonsdirektør i sparebanken, Siv Stenseth, da saken ble kjent.

Siv Stenseth

– Det er vanskelig å oppdage denne typen bedrageri, ifølge informasjonsdirektør i Sparebanken Hedmark, Siv Stenseth.

Foto: Frode Meskau / NRK

Lånene varierer fra 10 000 kroner til 2,5 millioner kroner. Sparebanken Hedmark har rutiner som skal avsløre denne type svindel.

– Vi har rutiner for å avsløre dokumentforfalskning og kobler inn skriftgranskere dersom vi er i tvil. I enkelte tilfeller blir bankene lurt, slik som i denne saken. Svindel er dessverre ikke noe vi kan garantere oss mot.

– Gikk til privat forbruk

Kvinnen har erkjent straffskyld på alle punktene i tiltalen, og skal ha forklart at pengene har gått til privat bruk for henne og familien.

Da saken ble kjent i media var det advokat Aina Tvengsberg som var forsvarer for kvinnen. Hun sa at kvinnen angret sterkt på det hun har gjort, og har tatt saken veldig tungt.

Aktor Røed har tidligere sagt at kvinnen har forklart at mye av pengene skal ha gått til å subsidiere datterens ekstreme luksuriøse forbruk.

Kvinnen har nå en ny forsvarer, Ole Drægni, som foreløpig ikke vil kommentere saken.

Tatt tid

Det har tatt over to og et halvt år fra saken ble avslørt til den nå kommer opp i tingretten, men Røed begrunner dette blant annet med at de ville skåne kvinnen for en rettssak ved juletider i fjor.

Dermed ble saken berammet som tilståelsessak i mai, men ble utsatt fordi kvinne ikke husket alle detaljer i saken.

Nå er det satt av tre dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.

– Det blir en vanlig rettssak med noe bevisførsel, og en mer grundig gjennomgang av dokumentasjon, men man forventer en forenklet sak, sier Røed.