Hopp til innhold

Tiet om seksuelt misbruk

Fire ansatte ved Sykehuset Innlandet er anmeldt til politiet. Lot være å melde fra om seksuelt misbruk av en 6-åring.

Fire psykiatere og behandlere ved Sykehuset Innlandet på Hadeland er anmeldt til politiet. En 33 år gammel mann kom til sykehuset for å be om hjelp til å slutte med sine overgrep mot ei lita jente.

Psykiaterne visste dermed om overgrepene i et og et halvt år, uten å melde fra til politiet.

Taushetsplikt

Mannen skal forklart i detalj om det seksuelle forholdet til ei jente som var bare seks år da overgrepa startet. Minst fire forskjellige personer innen psykiatrien på sykehuset har fått vite om dette, sier mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen til TV 2 Nyhetene.

Men ifølge TV2 skal de fire psykiaterne og behandlerne ha gjemt seg bak taushetsplikten i stedet for å melde ifra til politiet.

Dette gjorde at overgrepene fikk fortsette i et og et halvt år til. Det tok først slutt da mannen selv meldte seg til politiet. De mest alvorlige overgrepene skal ha skjedd nettopp i denne perioden.

- Livet hennes er ødelagt

Jentas bistandsadvokat, Hege Salomon, forstår ikke hvorfor sykehuset ikke meldte ifra.

Hun sier at livet til hennes klient er ødelagt, og at dette kunne vært unngått hvis de ansatte ved sykehuset på Hadeland hadde varslet politiet.

Mannens forsvarer sier det ikke er psykiatriene og behandlernes ansvar at det ble begått overgrep, men at det er deres ansvar at overgrepa ikke ble stoppet.

Straffbart ikke å melde fra

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier det ikke er valgfritt om man skal melde fra om straffbare forhold eller ikke, og at man skal melde fra om slike overgrep. Ifølge Larsen er det brudd på straffeloven ikke å melde ifra, sier Larsen til TV2.

Jenta sliter i dag med store psykiske problemer. Divisjonsdirektør for psykisk helsevern ved Sykehuset Innlandet Solveig Brekke Skard vil ikke kommentere saken, men sier til Oppland Arbeiderblad at de beklager dersom noen har gjort noen gale vurderinger.