Tidligere siktet i sorenskriverbrannen: -Andre tente på huset

Hedmarkingen som selv var siktet for sorenskriverbrannen, peker på andre gjerningsmenn enn den tiltalte 39-åringen. Motivet skulle være å ramme ham ved å "ta" personer i rettssystemet han hadde hatt befatning med.

Bolig brant ned i Hamar

Den tidligere siktede sa at brannen skyldtes at han skulle rammes.

Foto: Knut Sveen / NRK

Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar er godt inne sin femte uke i Sør-Østerdal tingrett. Han er tiltalt for to tilfeller av mordbrann, drapsforsøk, trusler, vold og for å ha sprutet salmiakk på politiet. Han nekter straffskyld.

– Sendte drapstrussel

Tirsdag vitnet en hedmarking som også på et tidspunkt var siktet i saken. Han er domfelt for å ha sendt en drapstrussel til sorenskriver Ola P. Svor i tillegg til en rekke andre personer. Han har anket den saken.

Les: Tiltalt for trusler mot dommere og vitner

Det kom fram i retten at han allerede i mai 2013, over tre måneder før brannen, skrev et brev til Kripos om at " noe kom til å skje". Dette skal ha kommet på bakgrunn av kunnskap om et miljø han kjente til.

I retten nektet han for å ha sendt en melding med drapstrussel til sorenskriveren. Han sa at han ikke sjøl hadde sendt trusselen til sorenskriveren, men at han visste hvilket miljø som sto bak.

– Jeg var ikke i nærheten av basestasjonen der smsen ble sendt ifra, sa han i retten.

Peker ut andre gjerningsmenn

Det kom også fram at han til ansatte i fengslet skal sagt at han var ansvarlig for brannen.

– Jeg har aldri sagt at jeg hadde ansvaret for brannen, sa han retten.

Han bekreftet en helt annen versjon som han også har kommet med i politiavhør.

I politiavhør da han var siktet, sa han at en 50-åring skulle ha fått i oppdrag av en som satt i fengsel å tenne på huset til sorenskriveren, og at han hadde med to yngre medhjelpere. Han ga i avhøret detaljerte opplysninger om disse mennene, 50-åringen skulle være bosatt på Hedmarken.

– Motivet var å ramme meg og få meg straffet med forvaring. Den opprinnelige planen var å ta en annen dommer som hadde dømt meg, men dette ble vanskelig, sa han i retten.

Han beskrev i politiavhøret hvordan det skulle tennes på, ved garasjen og ved verandaen.

Han ble utfordret av forsvarer Thomas Randby på det en medinnsatt forklarte i retten, at han var medskyldig i brannen.

I retten sa han at han hadde vært siktet for det, og det var det eneste han hadde sagt.

Han sa også at han ikke kjente 39-åringen som står som tiltalt i retten.