Tidligere kirkeverge tiltalt for millionunderslag

Kirkevergen er tiltalt for utroskap i tjenesten og for underslag på til sammen cirka 2,7 millioner kroner.

Tiltalt for underlsag

En tidligere kirkeverge er tiltalt for underslag fra fem menighetsråd og for utroskap mot fellesrådet.

Foto: Knut Sveen / NRK

Ifølge tiltalen stjal den tidligere kirkevergen i Østerdalen nesten en million kroner fra menighetsrådene i kommunen der han jobbet. Han skal også ha tatt seg personlig betalt for kirkeverge-arbeid.

Det er Statsadvokatene i Hedmark og Oppland som nå hardt satt østerdølen i 40-åra under tiltale.

Tiltalt for underslag

Den tidligere kirkevergen er tiltalt for utroskap i tjenesten og for underslag.

Påtalemyndigheten mener tiltalte som kirketjener utførte en rekke arbeidsoppgaver han deretter tok seg personlig betalt for. Dette skal ha pågått i en tiårsperiode fra 2002 til 2012.

Richard Røed

POLITIADVOKAT: Richard Røed i Hedmark politidistrikt er ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den tidligere kirkevergen opprettet og vedlikeholdt gravmonumenter, opprettet gravfond, solgte blomsterkasser, trykket opp salmer og leide ut kirkelokaler og tjenestebiler.

Betalingen gikk til en konto han sjøl disponerte. Slik fikk han inn mellom 98.000 og 221.000 i året – til sammen 1,7 millioner kroner på 10 år.

Stjal fra menighetsrådene

Han er også tiltalt for underslag fra fem menighetsråd i kommunen der han jobbet og fra ei kirkestue.

Han skal ha tilegnet seg drøye 970.000 kroner fra bankkontoene til menighetsrådene og kirkestua.

Mannens forsvarer, advokat Ida Andenæs, vil ikke kommentere tiltalen overfor NRK i dag torsdag. Heller ikke statsadvokat Richard Røed er tilgjengelig for kommentar torsdag.

Anmeldt i 2012

Det var i 2012 at mannen i 40-årene ble anmeldt. Deretter ble han siktet.

Han ble avslørt da en revisjonsrapport i 2012 viste store avvik mellom regnskapene til flere av menighetsrådene i 2011 og opplysninger om hva som befant seg på bankkontoene.

Ifølge denne rapporten var det en manko mellom bankbeholdning per 31.12.11 og årsregnskapet på 971 942 kroner. Revisjonsrapporten, som NRK har fått tilgang til, viser blant annet til et stort antall minibankuttak, regninger på flybilletter og hotellopphold som ikke skal ha hatt noe med fellesrådet å gjøre, men er betalt med et visakort tilknyttet fellesrådets konto.

Kortet skal ha blitt disponert av kirkevergen i det aktuelle kirkelige fellesrådet, og på bakgrunn av dette ble han anmeldt.

Saken har vært et stort tema i den aktuelle kommunen, og spesielt menighetsrådene skal ha lidd økonomisk som en følge av underslagene mannen er siktet for.

Flere saker fra Innlandet