Tidenes yngste Peer Gynt

Magnus Carlsen er tidenes yngste mottaker av Peer Gynt-prisen. Han er nå i selskap med Einar Gerhardsen, Thor Heyerdahl og Gro Harlem Brundtland.

Magnus Carlsen mottar prisen

Magnus Carlsen mottar prisen. Cato Zahl Pedersen,formann i Peer Gynt Klubben, og Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) er også med.

Foto: Bård Gundersen

Foran inngangsporten på den staselige Peer Gynt-gården på Vinstra lar årets Peer Gynt seg fotografere, slik som alle de 40 tidligere mottakerne har gjort.

– Det føles veldig bra det er en stor ære, særlig med tanke på de prisvinnerne som har vært her før. Jeg tror sjakk fortsatt ikke er noe nasjonalsport på noen som helst måte, men jeg syns det er bra å se at sjakken får litt mer anseelse, sier han.

Carlsen er rangert som verdens beste sjakkspiller og det siste året er han blant annet portrettert av kjente medier som Al Jazzera, TIME Magazine og Der Spiegel.

Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

peergynt.no

– En ære

Magnus Carlsen er bare 20 år gammel, men har allerede oppfylt statuttene for å motta prisen.

- Jeg er naturligvis mer kjent i Norge en i utlandet, men det er jo land hvor sjakk er mer populært der man også blir tatt i mot ganske bra, sier Carlsen.

– Unikt og veldig fortjent

Tidligere landslagstrener i håndball Marit Breivik er leder for nominasjonskomiteen. Hun har selv mottatt Peer Gynt-prisen og er svært imponert over årets unge prisvinner.

– Vi er kjempeimponert over det han gjør ut i den store verden. Det er fantastisk å gjøre Norge kjent på den måten, samtidig som det er en flott ambassadør både i utlandet og her hjemme.

– Han har vært et supertalent og har jo gjort seg bemerket i flere år allerede. Det er unikt og veldig fortjent, sier den tidligere landslagstreneren.

Selve prisen ble delt ut av stortingsrepresentant Henning Warloe fra Høyre, mens Kulturminister Anniken Huitfeldt sto for åpningen av Peer Gynt-stevnet.