Hopp til innhold

Thorvald Stoltenberg åpnet filmfestival i Elverum

I kveld startet den fjerde utgaven av filmfestivalen «Movies on war». Thorvald Stoltenberg åpnet festivalen under den offisielle festivalåpningen i Elverum kulturhus.

Thorvald Stoltenberg
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det er utrolig morsomt at vi har fått Thorvald Stoltenberg til å åpne festivalen. Jeg kan knapt nok tenke meg noen som passer bedre til akkurat det, sier programansvarlig for filmfestivalen, Mona Pedersen.

Stoltenberg har vært både utenriksminister og forsvarsminister i Norge. Han har vært FNs fredsmekler på Balkan, og FNs høykommissær for flyktninger. Han har også vært president i Norges Røde Kors i flere år.

Se åpningen av festivalen:

Den offisielle åpningen av filmfestivalen Movies on war i Elverum.
Logoen til festivalen Movies on War
Foto: Eivind Høimyr / Movies on war

Økt oppmerksomhet

«Movies on war» arrangeres i år for fjerde gang, og Pedersen merker at festivalen er i ferd med å få et navn:

– Ja, og det er gøy. Vi merker det spesielt på antall henvendelser. Og jeg er veldig glad for at vi også har fått økt oppmerksomhet fra filmbransjen. For dem som er opptatt av tematikken, begynner vi å bli et reisemål, sier Pedersen.

Ingen "pang pang"-festival

Fra onsdag og fire dager til ende skal 20 filmer vises fram. Filmene er håndplukket av festivalarrangørene, som bare vil vise de beste filmene.

– Da vi startet festivalen i 2011, var det nok noen som var redde for at dette skulle bli en veldig smal festival, en slags «pang pang»-festival. Det har det ikke blitt, mener Pedersen.

Hun sier filmfestivalen byr på stor bredde i tillegg til filmene. Her blir det debatter, samtaler, foredrag og en egen idékonkurranse.

– Vi ønsker å være et faglig samlingspunkt. Derfor er folk i filmbransjen dem vi primært henvender oss til. Men i tillegg så håper vi å nå dem som er kultur- og samfunnsengasjerte, sier Pedersen, og legger til at også ungdom er en del av målgruppa.

Mona Pedersen

OPPMERKSOMHET: Programansvarlig Mona Pedersen, sier filmfestivalen 'Movies on war' har fått økt oppmerksomhet fra filmbransjen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Ikke smalt

For arrangørene av «Movies on war» har det vært viktig at filmene som vises settes inn i en sammenheng; at de skal brukes som utgangspunkt for en større diskusjon.

Og selv om «filmer om krig» kanskje virker litt begrenset, mener Mona Pedersen at festivalen ikke er smal av den grunn.

– Dette griper inn i vår historiefortolkning når det gjelder aktuell politikk og verdenssituasjonen i dag. I år er ett av festivalens tema veteraner, og dem er det mange av. Veteranene har i tillegg familie og pårørende, så totalt er det jo flere hundre tusen som må forholde seg til denne tematikken daglig. Sånn sett blir det jo ikke et veldig smalt tema, sier hun.

Tre tema

Veteraner er nevnt som ett av festivalens tema. De to andre er verdenskrig og vitnesbyrd. Verdenskrig som tema ga seg nesten selv, siden det er 100 år siden første verdenskrig brøt ut, og at det er 70 år siden frigjøringen av Finnmark.

– Når det gjelder temaet vitnesbyrd, ønsker vi også å rette søkelyset mot alle dem som risikerer livet for å formidle krigen fra bakken, fra sitt perspektiv, sier Pedersen.

Men hva gleder hun seg mest til sjøl?

– Det er vrient å svare på, men at Thorvald Stoltenberg har sagt ja til å åpne festivalen er morsomt. Også er det stas at to av de største nålevende norske regissørene, Anja Breien og Knut Erik Jensen, står på gjestelista. Dessuten er jeg stolt av at vi skal vise totalt tre norgespremierer. Så ja, det er masse jeg gleder meg til!

Se intervju med Thorvald Stoltenberg:

Intervju med Thorvald Stoltenberg, som åpnet filmfestivalen Movies on war i Elverum.

Flere saker fra Innlandet