Hopp til innhold

Thea (15): – Jeg sto over skoleballet i frykt for ikke å være bra nok

NORD-AURDAL (NRK): Thea Tronsplass Aasgard sier skoleball øker presset på elevene, og mener skoleledelsene må ta tak. Hun får støtte av psykolog.

Thea Tronsplass Aasgaard, kritisk til dagens skoleball

ØKER PRESSET: Thea Tronsplass Aasgaard mener skoleball blir en popularitetskonkurranse som setter et større skille mellom elever ved en skole enn nødvendig. – Det å være mest populær er det som hedres, sier hun.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– I stedet for å arrangere skoleball som har fokus på godt miljø og det å bli kjent med hverandre på tvers av klassetrinn, så er det et fokus på fasade og det å ha de fineste tingene, sier Thea Tronsplass Aasgard.

Femtenåringen valgte å stå over årets ball ved Nord-Aurdal ungdomsskole, fordi hun fikk negative kommentarer på at hun ikke hadde den rette kjolen ved fjorårets ball.

– Jeg hadde ikke lyst til å delta. Det er helt greit å stå over, selv om man føler at man går glipp av noe. Men det er bedre å stå over, i frykt for å ikke være bra nok, sier Thea.

– Skolens ansvar

I en kronikk i Aftenposten før jul gav hun uttrykk for at skoleball legger et enormt press på elevene, men at skoleledelsen ignorerer at det er slik. Hun mener at det er skolenes ansvar å gjøre noe med ballene.

– Det er skolens fest, og det er skolen som står for reglene. Skoleball, slik de arrangeres i dag, viser ungdom at de kan nyttiggjøre seg en fin fasade og fine materialistiske ting, sier Tronsplass Aasgard.

Psykolog: – Ball kan øke presset

Psykolog Svein Øverland er helt enig med ungdomsskolejenta, og mener at skoleball kan øke presset på unge.

– I verste tilfelle så er man med på å underbygge jaget etter overfladiske ting, prestasjoner og hvordan man ser ut, uten at de voksne gir tilbakemelding om at det nettopp er overfladisk, sier han.

Tirsdag ble det kjent at rektor Ronny Hoset ved Østerås ungdomsskole i Bærum setter ned foten for skoleball. Øverland synes det er bra at noen gjør noe med problemet.

– Veldig mange ser problemet, men gjør ikke noe med det. Jeg ville likevel vært forsiktig med å avlyse slike arrangementer, men heller finne en annen løsning sammen med elevene, sier psykologen.

Rektor: – Vi kårer ikke fineste kjole

Knut Bjørnhagen er rektor ved Nord-Aurdal ungdomsskole, der Thea Tronsplass Aasgard er elev. Han har ikke selv lest kronikken hennes, men mener skolen har tatt tak i noe av utfordringene rundt skoleball.

– For eksempel er det ikke lenger mulig å bruke limousin til ballet, sier han.

Han avviser noen av kåringene som Tronsplass Aasgard nevner i kronikken, ikke eksisterer.

– Vi har ikke kåret fineste kjole så lenge jeg har vært rektor, men vi kårer konge og dronning på tiende trinn. Men det er kriterier som gjelder på de prisene, blant annet hvem som er med på å skape et godt skolemiljø, sier han.

Flere saker fra Innlandet