Unge hackere pågrepet av Kripos

En ung mann fra Gudbrandsdalen er en av to som er pågrepet etter de omfattende hackerangrepene på Norsk Tipping, DnB og andre store norske nettsteder.

Hacker

Unggutten fra Gudbrandsdalen er med i gruppen DotNetFuckers skapt problemer for flere store nettsteder i Norge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Kripos er i ferd med å avdekke et datahackermiljø som er mistenkt for å stå bak dataangrepene mot store norske nettsteder som den siste tiden.

DnB, Norsk Tipping og Politiets sikkerhetstjeneste ble rammet av nettangrep. Norsk Tipping har vært under dataangrep siden midten av april.

– Skadene for oss har vært minimale, men irritasjonen har vært stor. Da angrepene sto på som verst i helga, var det mellom fem og ti prosent av våre kunder som ikke kom inn på våre nettsider. Det er irriterende for oss, og ikke minst for våre kunder, sier kommunikasjonssjef i Norsk Tipping, Magne Vikøren.

Norsk Tipping

Norsk Tipping var et av de norske nettstedene som har blitt rammet av tjenesteangrep

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Kripos har pågrepet to unge menn på 18 og 19 år i forbindelse med angrepene. De ble pågrepet etter aksjoner fredag og mandag.

Pågått i flere uker

Angrepene har pågått over flere uker, og Kripos startet etterforskning etter flere anmeldelser om angrepene. Forholdene rammes av str. § 291/292 om grovt skadeverk og har en strafferamme på seks års fengsel.

– Vi har pågrepet de to vi mener er mest sentrale i disse angrepene, men vi ønsker fortsatt å snakke med flere, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos

De elektroniske angrepene har rammet internettsider gjennom såkalte tjenestenektangrep. Gjerningspersonene er mistenkt for å ha sendt store mengder datatrafikk mot webservere som drifter internettsider.

Sidene overbelastes noe som medfører at internettbrukere ikke får tilgang til internettsidene.

– Saken er fortsatt under etterforskning, og det er foreløpig for tidlig å si noe om motivet for handlingene, sier Erik Moestue.

(Saken fortsetter under bildet.)

Internettaktivist

Politiet skal ha fått hjelp av den norske grenen av hackergruppa Anonymous i etterforskningen av dataangrepene.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Avslørt av nettaktivister

Politiet skal ha fått hjelp av den norske grenen av hackergruppa Anonymous i etterforskningen.

De skal ha irritert seg over aktivitetene til DotNetFuckers og har røpet identiteten til tre av fire medlemmer og lagt ved dokumentasjon om lovbruddene, skriver NTB.

Oppdatert: Annonnorway, som er en del av Anonymous, avviser onsdag ettermiddag på sine nettsider at deres del av organsisasjonen har noe med denne avsløringen å gjøre.

På en nettside ligger de mistenkte tenåringenes navn, bilde, adresse, skole, mobilnummer og mailadresse. Hvilke spill de deltar i på nettet og hans twitterkonto er også nevnt.

– DotNetFuckers består av en gjeng 14 – 16-åringer med svært lite datakompetanse. Så langt har vi ikke funnet noe motiv for angrepene, så vi går ut ifra at de gjør dette for et «kick» eller for å ødelegge for andre. De er en guttegjeng ..., heter det i teksten under navnelisten.

De som står bak nettsiden gir uttrykk for at dette er et pågående prosjekt, og at de etter hvert vil komme med mer informasjon om gruppa, melder NTB.

Norske virksomheter må sikre seg mot dataangrep

Tore Larsen Orderløkken

– Jeg er glad for at Kripos har tatt tak i denne saken, slik at datakriminalitet blir tatt på alvor, sier Tore Larsen Orderløkken.

Foto: Ida Hjerkinn

Tore Larsen Orderløkken er leder for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS). Han oppfordrer norske virksomheter til å øke beredskapen for å sikre seg mot slike dataangrep.

– Slike dataangrep er en økende trend verden rundt. Norske bedrifter må lære seg hvordan de skal håndtere slike angrep uten at de blir satt ut av spill, forteller Orderløkken.

Han sier det er svært enkelt å utføre tjenestenektangrep, slik som DnB og Norsk Tipping ble utsatt for.

– Det finnes mange oppskrifter på nettet for hvordan man utfører disse angrepene. Så det kreves ingen spesialkompetanse for å lamme store nettverk helt. Det er en skremmende utvikling, sier Orderløkken.

Han tror angrepene utført av DotNetFuckers kan ha startet som guttestreker, men så kommet ut av kontroll.