Hopp til innhold

Tar doktorgrad på kusex: – De blir klengete og tester hverandre

LØTEN (NRK): Doktorgradstipendiat Guro Sveberg har funnet tjuetalls tegn på når kua er kåt og klar for inseminering.

Doktorgradstipendiat Guro Sveberg har funnet tjuetalls tegn på når kua er kåt og klar for inseminering.

FORSKER PÅ KUSEX: Guro Sveberg forsker på når kua er kåt og klar for inseminering. Foto: Stein S. Eide

– Jeg må referere til sønnen min. Han sier at mor mi, hu forsker på kusex, ler Guro Sveberg.

Hun står midt inne i kuflokken på gården Halstenshov i Løten. I ti år har Guro forsket på kuers seksuelle og sosiale atferd. Forskningen hennes kan få stor betydning for melken og kjøttet vi får på bordet.

I mange land får kyrne hormoner for å bli brunstig. Men ikke i Norge, her må nemlig bøndene sjøl se når kua er klar for å bli inseminert.

Spiser lite og blir klengete

Sveberg har studert timesvis med videoopptak av kyrnes seksuelle og sosiale adferd. Kuforskningen er finansiert av Norges forskningsråd og Geno, og er den eneste i Norge. Trolig også en av få i hele verden.

Og forskeren har funnet rundt tjue tegn på når kua er brunstig. Det første er at den begynner å klenge seg til andre kyr. Andre tegn er for eksempel at de blir mer fysisk aktive, spiser minimalt og mjølker mindre.

– Kuer som vanligvis er litt voldsomme og kranglete, begynner å klenge seg innpå dyr som de egentlig ikke liker. De sleiker hverandre, tester hverandre og lukter på hverandre, forteller Sveberg.

Sliter med å bli drektige

Melkebonde Bjørn Sætren i Løten

NYTTIG FORSKNING: Melkebonde Bjørn Sætren, som har 140 storfe, tror det å ha kunne konkrete tegn på brunst er nyttig

Foto: Stein S. Eide / NRK

Melkebonde Bjørn Sætren bor også i Løten. Han har 140 storfe.

– Jeg tror denne forskningen har veldig stor betydning. Ihvertfall for de som akkurat har startet opp og vil lære mer om brunst. Det viktigste med melkeproduksjon er å få kua drektig. Hvis ikke, blir det ikke noe melk i fremtiden, sier Sætren.

Mange bønder sliter nemlig med å få kuene sine drektige.

– Nå produserer dyra fort 9.000 liter, og da blir ofte brunstsignalene dårligere. Derfor er det veldig viktig med forskning som forteller oss helt konkret når den rette tiden for inseminering er, forteller Sætren.

Sveberg har har fått tre fagartikler publisert i verdens mest anerkjente tidsskrift for husdyrproduksjon, amerikanske Journal of Dairy Science, og nå blir det altså doktorgrad av funnene hennes.

Guro Sveberg forsker på kusex

BLIR KLENGETE: Guro Sveberg har funnet rundt 20 tegn på når kua blir brunstig. Det første er at kua begynner å klenge seg til andre dyr

Foto: Stein S. Eide / NRK

Flere saker fra Innlandet