Tapte kampen om helsearkivet

Tynset tapte kampen om helsearkivet. Det ligger ikke inne penger til oppstart av arkivet på årets statsbudsjett etter regjeringas forhandlinger med KRF og Venstre.

Bersvend Salbu

Tynset-ordfører Bersvend Salbu fikk ikke bevilgninga til helsearkivet som han ønsket seg.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Klokka 11 i dag la regjeringa og KrF og Venstre fram sitt forslag til statsbudsjett. Etter det NRK kjenner til ligger det ikke inne penger til helsearkivet på Tynset. Den rødgrønne regjeringa hadde lagt inn 75 millioner.

Det skapte svært sterke reaksjoner i Hedmark og Tynset da det ble kjent at regjeringa Solberg hadde strøket bevilgninga til oppstarten av nytt helsearkiv på Tynset. Arkivet skal kunne gi rundt 80 arbeidsplasser. Planen var at bygginga skulle starte på nyåret i 2014, men regjeringa mener at prosjektet ikke er godt nok utredet.

Mange har tolket saken som at Trondhem som var Tynset sin konkurrent , vil ha omkamp. Og kritikerne fikk ved til bålet da kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i spørretimen nektet å garantere for at arkivet skal til Tynset.

Hør kommunalminister Jan Tore Sanner her:

Det har ikke beroliget Nord-Østerdalen at helseminister Bent Høie har sagt at arkivet skal til Tynset.

Tapte kampen

for å få arkivet inn på budsjettet, men dette har ikke gitt resultater.

Tegning av helsearkivet på Tynset
Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Les: Nyheten satte i gang en intens lobbyvirksomhet

– Det er veldig trist at det ikke ligger inne en startbevilgning til helsearkivet på Tynset. Hele prosessen stopper opp og mye mer settes i spill. Det sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han vil nå presse hardt på at det kommer inn tekstformuleringer vi budsjettet som slår fast at arkivet skal ligge på Tynset.

Frp og Høyre har ikke lagt to pinner i kors

«Høyre og Frp i Hedmark har ikke lagt to pinner i kors. Først skylder de på oss, så legger de ansvaret på KrF og Venstre, sier en opprørt Andersen.»

Karin Andersen (SV)

SVs Karin Andersen er svært skuffet:

– Jeg er skuffet og veldig sint, sier Andersen som ikke er overrasket.

– Høyre og Frp i Hedmark har ikke lagt to pinner i kors. Først skylder de på oss, så legger de ansvaret på krF og Venstre, sier en opprørt Andersen.

Garanterer for Tynset

Gunnar A. Gundersen slår tilbake og skylder fortsatt på den rødgrønne regjeringa.

– Vi ble alle skuffet da den rødgrønne regjeringa ikke hadde gjort jobben sin. De hadde ikke lagt fram en kvalitetssikring for Stortinget slik de skal gjøres. Det er for å unngå budsjettoverskridelser, sier Gundersen.

Men han innrømmer også at han er skuffet over at det ike ble bevilget penger.

– Men jeg har kastet meg rundt. Det er ingen i stortingsgruppa som nå ikke vet hvor viktig arkivet er for Tynset og Fjellregionen. Og jeg er veldig fornøyd med helseministerens avklaring. Arkivet skal bygges på Tynset, det er bare en utsettelse, sier Gundersen.

Nå er det full kamp på Stortinget for å få helsearkivet til Tynset. I dag reiste en delegasjon fra Nord-Østerdal til Oslo for å få tilbake arkivet som regjeringen ikke hadde bevilga penger til.

Kjemper for helsearkivet på Tynset