Storberget fikk ingen lovnader fra Takeda

Takeda vil ikke revurdere sin beslutning om å legge ned Nycomeds anlegg i Elverum med nesten 200 arbeidsplasser. Stortingspolitiker Knut Storberget møtte Takeda-ledelsen i Tokyo i natt.

Nycomed

Nycomeds anlegg i Elverum trues av nedleggelse av sine japanske eiere.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Dette er en oppoverbakke, sier Knut Storberget til NRK etter nattens møte med Nycomed-eierne i Japan.

I halvannen time satt han i møte med Takeda-ledelsen – uten at han fikk en eneste lovnad om at japanerne vil revurdere sin avgjørelse om å legge ned Nycomeds anlegg i Elverum.

– Jeg snakket de ansattes sak. Jeg mener at de fortjener en helt annen behandling enn det vi har opplevd til nå, sier Storberget.

– Må rasjonalisere

Storberget i Japan

Knut Storberget møtte ledelsen i Takeda til frokost.

Foto: Privat

– De begrunnet forslaget om å legge ned i Elverum med at de har ledig kapasitet i Tyskland og Polen – og at de må rasjonalisere. Eierne sier de vil fortsette prosessen, forteller Storberget.

De manglende signalene om revurdering førte til at Storberget brukte store deler av møtet til å få de japanske eierne til å vise fleksibilitet under nedleggelsesprosessen.

– Jeg forsøkte å gjøre det klart for dem at dette er en bedrift som har dratt inn mye penger og som fortsatt gir profitt. Etter min mening drives den også godt både av lokale ledelse og av de ansatte, sier Storberget.

Den 5. februar kom sjokkbeskjeden om at 193 ansatte ved Nycomed Takeda i Elverum kommer til å miste arbeidsplassen sin. Til tross for at fabrikken er svært lønnsom, vil de japanske eierne flytte produksjonen ut av landet.

– Vi fikk ingen signaler om at de ønsker å snu, derfor ble en del av møtet også brukt til å snakke om hva slags fleksibilitet de kan vise til lokalsamfunnet og eventuelt bruke lokalene til andre typer virksomhet.

Brev fra regjeringen

Trond Giske og Knut Storberget på Takeda Nycomed

Næringsminister Trond Giske kom til Elverum da nyheten om nedleggelsen ble kjent. Storberget har et brev fra regjeringen med seg til Japan.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Til møtet med Takeda hadde han med seg et brev fra den norske regjeringen. I brevet argumenteres det med at Norge og Japan bør ha et godt samarbeid når det gjelder denne typen bedrifter og at dette er en type virksomhet det er viktig å ha i Norge.

– Fabrikken i Elverum gir Takeda gode inntekter som de kan leve av både nå og i framtida og de temaene vi diskuterte fikk jo ekstra tyngde ved at den norske regjeringen stiller seg så klart bak de kravene vi har kommet med.

– Hva gjør du videre nå?

– Vi jobber intensivt sammen med mange, både de tillitsvalgte i Elverum og ordføreren i Elverum. Men selv om vi ber dem snu, er det som sagt en oppoverbakke dette, så vi må raskt sette i gang prosessen med å finne alternative løsninger så vi sikrer de ansatte en trygg arbeidsplass.