Hopp til innhold

Sykler Birken med ny lever

- Jeg vet det er langt. Jeg vet det blir slitsomt, men jeg håper å klare det, sier Stian Presterudstuen (35) fra Eina etter sykdommen.

 Stian Presterudstuen.

Stian Presterudstuen: - Jeg vet er langt. Jeg vet det blir slitsomt, men jeg håper jeg klarer det.

Foto: Anne Marie Hvattum

I dag og i morgen er det klart for en ny styrkeprøve på sykkel mellom Rena og Lillehammer. Rundt 26.000 syklister skal kjempe seg gjennom de 94 kilometrene. Startnummer 16 542 i Birkebeinerrittet har kjempet en kamp bare for å komme til start.

– Var på bånn

– Jeg var helt på bånn, og det er inspirerende å trene seg opp igjen og prøve å klare Birken. Nå har jeg trent meg opp fra null til å klare ei brukbar tid over fjellet.

Stian forbereder seg i ei 35 km lang løype hjemme på Eina. Etter en tøff sykdomsperiode som har skjedd, betyr ikke tida han bruker i Birken noe som helst.

– Nei, for meg er ikke det viktig i år. For meg er målet å få en bedre opplevelse enn i 2007. Det var forferdelig. Jeg var syk, og det var da jeg oppdaget hvor syk jeg egentlig var. Jeg gikk tom og syklet med kramper. Det er såvidt jeg husker det.

– Et lite helvete

Turen ble et lite helvete da Stian debuterte i Birkebeinerrittet for fire år siden. Ungdomsskolelæreren har hatt leversykdom siden han var 15 år, men har vært aktiv og trent mye i alle år, og mente han skulle klare det. Det endte med et smell og inn og ut av sykehus.

Senhøsten 2008 fikk han endelig ny lever.

– Tida før jeg fikk ny lever, var veldig tung. Jeg var veldig syk. Tida etterpå har vært en eneste stor opptur både for meg og familien.

– Han klarer det

– Stian forteller at det har vært en hard kamp for å komme tilbake. Han har hatt to hjerteoperasjoner og to øyeoperasjoner som resultat av bivirkninger av medisiner etter transplantasjonen. Og masse trening.

– Han klarer det. Det vet jeg! Han er så hard mot seg selv at når han bestemmer seg for noe, så klarer han det, sier samboer Hilde Børresen.

– Det blir tøft, men jeg har trent mye. Ikke bare for å sykle Birken, men for å komme meg i form igjen etter sykdommen. Jeg vet det er langt. Jeg vet det blir slitsomt, men jeg håper jeg klarer det.