Hopp til innhold

Slik forbereder de seg på allergisjokk fra koronavaksinene

GJØVIK (NRK): Koronavaksinene kan i noen tilfeller gi alvorlig allergisjokk. Nå kurses helsepersonell i hvordan de skal behandle pasienter som reagerer på vaksinen.

Kari Wedvik til venstre, Elisabeth Bogsti til høyre. Sjukepleiere

HJERTESTANS: Her øver sykepleierne Kari Wedvik (t.v.) og Elisabeth Bogsti på hvordan de skal bruke hjertestarter dersom en pasient får hjertestand på grunn av allergisjokk.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

På avanserte dukker som lager lyder, har bankende hjerter og puster, øver helsepersonell seg på eventuelle allergisjokk.

– Det var overraskende stressende mens det sto på. Selv om man har gjennomført det mange ganger og kan det, så blir det litt stressende likevel.

Det sier sykepleier Elisabeth Bogsti som deltar på dagens kurs.

Øvinga foregår på Senter for simulering og pasientsikkerhet ved NTNU på Gjøvik. Målet er at de som skal sette vaksinene er oppdatert på symptomer og er trent på situasjoner som kan oppstå.

Dukkene simulerer pustebesvær, blodtrykksfall og hjertestans. Noe som gir sykepleierne en virkelighetsnær øvingsopplevelse.

– Dette er veldig nyttig. Det er noe med å få praktisert litt i tilfelle situasjonen skulle oppstå, sier Bogsti.

Karoline Duenger til høyre. Leder helsestasjonen.
Gunn Elisabeth Bergengen til venstre. Sjukepleier

ØVER: Her setter leder for helsestasjonen på Gjøvik, Karoline Duenger (t.h.) en sprøyte i en «pasient». Sykepleier Gunn Elisabeth Bergengen følger med.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Få reagerer

Store deler av den norske befolkningen skal nå vaksineres mot koronasmitte.

Den 27. desember i fjor ble den aller første koronavaksineringen gjennomført i Norge. Den vaksinen er utviklet av Pfizer og Biontech. I dag ble første Moderna-vaksine satt her i landet.

Det er sjeldent med allergiske reaksjoner etter vaksinasjon med andre vaksiner. Vanligvis forekommer reaksjoner blant rundt 1–2 personer per én million vaksinerte, ifølge Folkehelseinstituttet.

For de to nye vaksinene, som brukes for å vaksinere mot koronaviruset ser det ut til at forekomsten kan være noe høyere.

God forberedt

– Det er veldig viktig selv om sannsynligheten er liten for at de skal oppleve dette. Hvis det skjer en gang, er det viktig at de vet hva de skal gjøre.

Det sier Karoline Duenger, som er leder for helsestasjonen på Gjøvik, om hvorfor helsepersonell nå får opplæring om hvordan de skal håndtere allergisjokk. Samtidig understreker Duenger at muligheten for allergisjokk er forsvinnende liten.

– Vi har hatt én anafylaktisk reaksjon i Norge, en sykepleier som sto fram i media. Hun var frisk som en fisk rett etterpå. Det er derfor vi trener på dette, sier hun.

Årsaken til at det gikk bra er ifølge Duenger at riktig førstehjelp ble gitt umiddelbart.

Praktisk trening

Sykepleierne som skal gjennomføre vaksineringen har en skriftlig rutine de forholder seg til. Det de får prøve seg på under dagens kurs, er praktiske øvelser.

– Det å øve seg hands on, ser vi er mye mer lærerikt enn å bare lese prosedyren.

Det sier Terje Ødegården. Han er leder for Senter for simulering og pasientsikkerhet ved NTNU i Gjøvik.

– Det er noe med å få det i hendene, sier han, om fordelen av å øve praktisk.

Det finnes øvingsmuligheter flere steder i landet. På dagens kurs i Gjøvik får 40 helsepersonell opplæring.

Terje Ødegården, Leder Senter for simulering og pasientsikkerhet, NTNU Gjøvik

Terje Ødegården, er leder for Senter for simulering og pasientsikkerhet ved NTNU i Gjøvik.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK