Hopp til innhold

Sykehus bøtelagt etter at pasient døde

Sykehuset i Lillehammer har fått en halv million kroner i bot etter at en pasient døde på grunn av rutinesvikt.

Lillehammer sykehus

ANSATTE OPPDAGET IKKE ANALYSERESULTAT: Sykehuset i Lillehammer har ennå ikke tatt stilling til om de vedtar boten på en halv million kroner.

Foto: Arne Sørenes / NRK

En kvinne i slutten av 40-årene ble undersøkt på sykehuset i januar 2014, etter mistanke om at det kunne være en utposning på pulsårene til hjernen, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Overså manglende prøve

Derfor ble det foretatt både CT-undersøkelse og kontrastundersøkelse av blodkar i hodet. En uke etter kom analysen, men ansatte ved sykehuset oppdaget ikke at det kun var CT-undersøkelsen som ble beskrevet.

Dermed ble det ikke oppdaget at hun hadde en utposning på blodåren.

I juni samme år ble kvinnen innlagt på nytt. Hun ble da rammet av hjerneblødning, og døde senere på Rikshospitalet.

– Rutiner er endret

– Dette er en alvorlig sak. Vi er svært lei oss for det som har skjedd, sier sykehusdirektør Rolf Kulstad. Han sier at rutinene nå er gjennomgått og endret.

Sykehuset har ennå ikke tatt stilling til om de skal vedta forelegget på 500.000 kroner. Hvis svaret blir negativt, vil saken havne i retten, og påtalemyndigheten vil legge ned påstand om 600.000 i bot.

– En belastning at det har tatt så lang tid

Nina Braathen Hjortdal

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sier at det har vært en stor belastning for de etterlatte at det har tatt så lang tid å få en avklaring. 14 måneder etter at saken ble anmeldt og 19 måneder etter dødsfallet har påtalemyndigheten utferdiget forelegget.

– De har nok følt at de har stått alene i et tungt offentlig system, sier hun.

Kvinnen etterlater seg en sønn og samboer.

Fra 2010 til 2015 ble det registrert 12 ikke-forventede dødsfall ved sykehuset i Lillehammer.

– Med unntak av denne hendelsen er det ikke påpekt brudd på helselovgivningen i noen av disse sakene, sier medisinsk-faglig rådgiver Jakob Nakling.